-
İş sözleşmesi fesihi
Sendikanın mevcut olduğu bir işyerinde çalışmaktayım.Toplu iş görüşmelerindeki; bir maddeye göre istifa ettiğim takdirde 15 hafta çalışmam gerekiyor. ( Normalde bu süre iş kanununa göre 8 hafta, fakat toplu iş sözleşmesindeki maddeye göre 15 hafta) Eger ben sendikadan ayrılır ve daha sonra şirketten istifa eder isem, kac hafta daha calışmam gerekir.Sendikadan ayrılsam bile toplu iş sözlemesindeki maddeler beni bağlayıcı olurmu? Bu konuda bilgisi olan arkadaşların cevaplarını bekliyorum.Teşekkürler.
-
Re: İş sözleşmesi fesihi
Sayın ubot,
Toplu sözleşmeler, sendikaların üyeleri olan işçiler adına işverenle yaptıkları iş sözleşmeleridir. Sendikadan ayrılmanız, kabul edilmiş olan iş sözleşmenizi, tek taraflı değiştirme hakkını size vermez diye düşünüyorum.
Esenlikler,
-
Toplu İş Sözleşmesinden yaralanabilmek için ya sendika üyesi olmak ya da üye değilseniz sendikaya dayanışma aidatı ödemeniz gerekir. Bu durumda, sendikadan istifa edip dayanışma aidatı da ödemezseniz yasadaki ihbar süresi ile bağımlı olursunuz. Ama sendika üyeliğinden istifa etmekle üyelik hemen düşmüyor, yanlış hatırlamıyorsam Sendikalar Yasası'nda üyelikten istifa halinde bu üyelikten ayrılma bir ay sonra geçerli oluyor. Selamlar.
-
öncelikle herkese merhaba yeni konu açmak istemediğimden buraya yazmak istedim inşallah yanlış yapmamışımdır...
ben de sendikaya bağlı bie işyerinde çalışmaktayım ve sendika temsilcisi bir arkadaşım zamanında şöyle birşey demişti
eğer bir üye sendikadan üyeliğini sildirirse iş veren o kişiyi 2-3 günden fazla tutmaz
benim öğrenmek istediğim acaba sendikadan üyeliği sildirmek kolaymı yada zor yanı varmı yada işveren sorun cıkarırmı ?
bu soruyu sormamdaki maksat ise en azından haklarımı alarak iş yerinden ayrılmak.8 senelik bir emeğim var ve bunu bırakmak istemiyorum ve sabredebildiğim yere kadar sabredicem
-
Sayın karaygurbuz,
Sendika temsilcisinin söylediğinin hukuki bir dayanağı olmadığı gibi, fazla mantıklı bir dayanağı da yok bence. Bu işvereninizin kişisel yaklaşımına bağlıdır. Sendikadan ayrılmakla İş Yasasının size sağladığı haklardan vazgeçmiyorsunuz ki.
Ancak işyerinden kendiniz ayrılmayı düşünüyorsanız, tazminat alamazsınız.
Sendikadan istifa (çekilme) bildirimi noter huzurunda münferiden kimliğin tespiti ve istifa edecek kişinin imzasının tasdiki ile olur. Çekilme bildiriminin birer örneği noterlikçe en geç üç işgünü içinde ilgili işverene, sendikaya, işyerinin bağlı bulunduğu Bölge Müdürlüğüne ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına gönderilir. Çekilme notere başvurma tarihinden itibaren bir ay sonra geçerlidir.
Esenlikler,
-
Konu hakkında bilgi veren arkadaşlara teşekkür ederim. :)