Re: İhtiyati haciz talebi
Merhaba,
Öncelikle belirtmek gerekir ki ihtiyati haciz talep etme konusunda takip talebinde bulunup bulunmama gibi bir ayrım yoktur.Yalnızca ihtiyati haciz kararını alıp uyguladıktan sonra 7 gün içinde takip talebinde bulunma zorunluğu vardır.Bu yapılmadığı takdirde, uygulanan ihtiyati hacizler hükümsüz kalır.İhtiyati haciz ile ilgili yasadaki düzenlemede (İ.İ.K. md.257 vd.) alacağını muaccel olması yada olmaması bakımından ayırm vardır.İhtiyati haciz talep edebilmek için vadesi gelmiş bir alacağın varlığı şarttır. Kambiyo senetlerinde sırf vadenin geçmiş olması muacceliyeti de doğurmaz. Keşideci ve cirantalara protesto çekilmiş olması gerekir.Bu şekilde muacceliyet kesbeden bir alacak için %15 ten az olmamak üzere mahkemece takdir edilen teminatı yatırarak ihityati haciz kararı alabilirsiniz.
Muaccel olmamış bir alacaktan dolayı ihtiyati haciz talep etmek, borçlunun mal kaçırması, adresinin belli olmaması, ödemelerini tatil etmiş olması gibi kanunda sayılan durumların varlığı halinde mümkündür.
Ben 16/03/2007 vadeli bir kambiyo senedine dayanarak 18/03/2007 tarihli bir ihtiyati haciz talebi hazırlamıştım(bunlar birer örnek sadece) fakat sonradan acaba çok erken bir tarih mi , acaba önce takip prosedürü mü başlamalı diye düşündüm ,takibe başlanmışsa daha ileri bir tarih atmam gerekirdi buyüzdendi sorum..aldığım yanıttan ihtiyati haciz talebine ilşkin tarihin uygun olduğunu anlıyorum.teşekkürederim..
--------------------------------------------------------------------------------
Sayın c_selin ;
senedin vadesinin dolduğu gün dahi ihtiyati haciz talebinde bulunabilirsiniz, bu konuda herhangi bir engel yok, tedirgin olmanıza gerek yok,
sorunuza forumda verilmiş bir cevapta senedin vadesinin geçmesi borcu muaccel kılmaz diyor, bu doğru bir bilgi değil,
keşideciyi icraya verebilmek için protesto çekmeye gerek yok, doğrudan takip yapabilirsiniz, doğrudan ihtiyati hacizde yapabilirsiniz,
sadece cirantalara gidebilmek için protesto çekilmiş olması gerekir,
BU ARADA ANKARAYA SELAMLAR,
Saygılarımla,
Çok acemice sorulmuş bir soruydu zaten:)Verilen yanıtın yanlış olduğunu bende farketmiştim fakat üstelemek istemedim.
Aslında pek selam gönderilesi bir şehir değil ama yine de şehir adına size teşekkürederim,elbette yanıtınız içinde.
Size başarılar dilerim..
yahu ankara kadar güzel bir şehir mi var da selam gönderilesi bir şehir değil diyorsunuz?tabi bir Ankara aşığından başka bir cevap beklenmezdi:) neyse inşallah birgün Ankara hakkında ki görüşleriniz değişir...
Kastınız tasarrufun iptali davası ise, dava koşullarından biri icra takibi olunması gerekir. Ancak diger şart olan aciz vesikası ise geçicide olabilir. İhtiyati haciz tutanakları (borçlunun haczi kabil malı bulunmadığını gösterir) da gecici aciz vesikası yerine geçer. Eğer ihtiyati haciz sürecini hizli bir şekilde tamamlarsanız. Tasarrufun iptali davasını açabilir ve tasarrufa konul mal üzerinde ihtiyati haciz uygulanmasını talep edebilirsiniz