Miras için malvarlığı araştırması
Sayin Avukat Hanimlar Ve Beyler,
Anneannem Vefat Edelİ 6 Yil Oldu. Fakat Annemle Anneannem YaklaŞik 20 Yildir GÖrÜŞmedİĞİ İÇİn Bunu Çok Sonra ÖĞrendİk. Akrabalarimizin Bİze HİÇ Yardimi OlmadiĞi İÇİn Bİz BÜtÜn Mİrasi Kendİmİz AraŞtirmak Zorunda Kaldik. Fakat Herhangİ Bİr Bankada Parasi Yada Bİzİm BİlmedİĞİmİz Farkli Mal Varliklari Daha Varmi Bİlmİyoruz. Bunu Nasil AraŞtirabİlİrİz Ve ÖĞrenebİlİrİz? İnanin Hayatta İnsanin BİlmedİĞİ Bİr Konu Hakkinda Bocalamasi Kadar KÖtÜ Bİr Şey Yok. Önemlİ Zamanini Ayirir Vede Bİzİ Bu Bocalamdan Kurtarirsaniz Çok Sevİnİrİm. Herkese İyİ GÜnler Dİlİyorum.
Re: Miras için malvarlığı araştırması
Türkiye'de vefat eden birisi için veraset ilamı çıkarılması gerekir. Veraset ilamı çıkarmanın bir süresi yok, ama 3 ay içinde veraset ve intikal vergisi beyannamesi vermek gerekir. Bundaki gecikmeden dolayı tahakkuk eden bir vergi varsa ceza ödenir. (Her mirasçıya kalan malın 2006 için yaklaşık 89.000 YTL'si vergiden muaf. Sizin vefat ettiği yıl olan değerler üzerinden bakmanız lazım. )
İlk işiniz veraset ilamı çıkarıp bu veraset ilamıyla banka şubelerine ve tapu dairelerine dilekçe verip ne miras kaldığını öğrenebilirsiniz.
Anneannenizin birinci zümre mirasçıları eşi ve çocuklarıdır. Çocuklar anneannenizden önce vefat ettiyse onların çocukları mirasçı olur.
Dolayısıyla dedeniz anneanneniz vefat ettiğinde yaşıyorsa 1/4 miras hakkı vardır. O vefat etmişse mirasın tamamı çocuklar arasında eşit pay edilir. Çocuklardan vefat etmiş olanın payı da onların çocuklarına eşit pay edilir.
Sayin Ma_cera Öncelİkle İlgİnİze Çok TeŞŞekÜr Ederİm. Bİz Veraset İlamini ÇikarmiŞtik. Anneannem Malatyada YaŞamiŞ OlduĞu İÇİn O İlİn Bankalarina Şahsen BaŞvurmak Gerekİyordur Herhalde. Tabİ Burdakİ Bİzİm En BÜyÜk Problemİmİz Anneannemİ Uzun Yillar GÖrmedİĞİmİz İÇİn Nerde Neyİ Var Bİlemİmİz Ama Genede Çok TeŞekkÜr Ederİm. Pekİ Bu Takİbİ Kendİmİzmİ Yapsak Yoksa Bİr Avukatin AraciliĞiyla Mi Yapsak Daha Kisa Ve Kesİn SonuÇ Aliriz Acaba ?İnanilmaz Yardimci Oldunuz.
O ilin bankalarına şahsen başvurmak gerektiğini zannetmiyorum. Mesela bir Akbank şubesine başvurursanız tüm şubelerdeki çıkar. Ama tapu için sizin veya vekilinizin Malatya'ya gitmesi gerekecek.
Veraset ilamı çıktığına göre diğer mirasçılar da malları araştırmamış mı? Onlarla temasa geçtiniz mi?
Sayın tubişko,
Elinizde bulunan veraset ilamına istinaden, tüm mirasçılar olarak, anneannenizin bulunduğu yerdeki mevcut bankaların şubelerine ve hatta Türkiye genelinde bulunan tüm bankaların genel merkezlerine yazılı bir dilekçe ile başvurmanız ve gelecek cevabı beklemeniz gerekiyor. Dilerseniz bu konu ile ilgili tüm mirasçılar olarak bir avukata vekalet verebilirsiniz. Avukatınız daha detaylı araştırma yapabilecek, hesapları inceleyebilecek ve size daha sağlıklı bilgiler verebilecektir.
ilginizden dolayı çok teşekkür ederim. annem tek varis olduğu için (umarım doğru kullanıyordum) herşeyi annem ve ben araştırıyorum. Başka bir mirasçı yok yani. O zaman dediğiniz gibi burdan Malatyadaki bankaları araştırmamız gerekiyor. Herkese çok teşekkür ederim. Sizin gibi bilgisi olan insanların ve bunları paylaşması inanın çok keyifli.