-
Evde fazla mesai
Merhaba.
İşyeri yeni kurulduğundan işyerinde mesai saatleri içinde çalıştıktan sonra , patronun bana sağladığı bir diz üstü bilgisayarı kullanarak evde de öalışmaya devam etmekteyim.
Takriben her gün en az 2 saat evde çalışmam sözkonusu.Bu durum 6 aydır devam etmekte.
İş ile ilgi dosyalar hazırlayıp, teklifler hazırlayıp eposta ile patrona ya da çalışma arkadaşlarıma göndermekteyim.
Sorularım:
1-Evde iş için kullandığım işyerince sağlanmış diz üstü bilgisayar evden çalınsa suçlu olur muyum? Patron benden bilgisayarı geri ister mi?
2-Evde çalıştığım süreler fazla mesaiden sayılır mı? Fazla mesai istesem hukuken haklı olur muyum?
3-İş içerikli göndermiş olduğum epostaların gönderilme saatleri mesai dışında çalıştığımı ispat etmeme yardımcı olur mu? Kanıt olarak kullanabilir miyim?
Teşekkürler
-
Re: Evde fazla mesai
Sorunuzun hukuki boyutu hakkında hiçbir yorum yapmayacağım, ancak yeni kurulmuş bir işyerinin bir çalışanı olarak, bu işyeri için sorduklarınızı okuyunca, o işyerinde çalışmamanız gerektiğini düşündüm birden...
-
1) İşverene ait bilgisayarın işçiye zimmetli olduğu açıktır. İşçinin bu konuda gerekli özeni göstermesi gerekir. Bilgisayara gelen zarar ile işçi arasında uygun nedensellik bağı kurulabilirse işçinin sorumluluğunun doğacağı kanısındayım. Bu bağ kurulamaz ise sorumluluk da doğmaz.
2) Fazla mesai için kriter; haftada 45 saatten fazla çalışmadır. Çalışmanızın nerede yapıldığı değil, işverene ait işte çalışmadır. Bu durumda evde yapılan çalışma da işveren için yapılıyor ise ve haftada 45 saati aşıyorsa, aşan kısım fazla mesaidir.
3) Ancak, fazla mesai yapıldığının ispatı bunu iddia edene (yani işçiye) ait olduğundan, ispat sorunu yaşamanız büyük olasılıktır. Evde çalışma yaptığınıza göre belirli mesai saatleri yok demektir. Bu durumda da email gönderme saatlerinin ispatta yararlı olacağını zannetmiyorum. Evdeki fazla mesai konusunda tanık gösterebilirsiniz, ama bu tanıklar ev halkından olacağı için ne kadar inandırıcı ve ne kadar tarafsız olacaktır? Evde çalışmadaki fazla mesai iddiası bence çok tutarlı bir iddia olarak algılanmayabilir. Çünkü, evde çalışan insan biraz bilgisayarın başında otursa, biraz da mutfakta atıştırmakla vakit geçirebilr. Ya da eşiyle çocuklarla lak lak edebilir. Bütün bunlar günlük ev yaşantısının olağan durumudur.
4) Kaldı ki, fazla mesai konusunda başka bazı unsurlar da önemli işlevlere sahiptir. Örneğin, ücretiniz yüksekse fazla mesainin ücret içinde olduğu gibi bir savunma ile karşılaşabilirsiniz. İmzalı ücret bordrolarınızda az da olsa bir fazla mesai tahakkukuku varsa, daha fazlasını isteyemezsiniz.
Bu bilgiler ışığında durumunuzu daha iyi değerlendirebilirsiniz. Selamlar.
-
Abbas Bey,
İlginize ve verdiğiniz bilgilere çok teşekkür ederim.
Bazı göndemiş olduğum epostaların gönderim zamanları geceyarısından sonrasını gösteriyor. Ayrıca patronumun bana bilgisayar vermesinin nedeni de evde çalışabilmem.Bu yönde çalışmalarımı da göndermiş olduğum eposta tarih ve saatleri ile ispat edebileceğimi düşünüyorum. Mühendisce bir düşünce ama :)
hukuk ne der bilmiyorum.
Tekrar teşekkürler.
Saygılarımla.
-
Merhabalar,
Benim de durumumun bir açıdan sizinkiyle aynı. Şirketten ayrılan olmadığı için hiçkimse fazla mesai konusunda bana şahitlik edemeyecek. Ama şirket mailinden gönderdiğim mailler ile fazla mesai yaptığım gün gibi ortada. Bana verilen bir laptop da olmadığı için tüm yazışmalar ofisten yapılıyor :)
Ben bu mailleri fazla mesai yaptığımı ispatlamak için kullanabilir miyim?
Bordromda da fazla mesai 0 olarak gözüküyor.
Teşekkürler
-
Yargıtay'ın evde çalışan ve evde yatıp kalkan hizmeti-bakıcı kadınla ilgili fazla mesai davasında; bu tip çalışma şeklinde fazla mesai ücreti olmayacağına dair kararı vardır. Bu karar bir villada yatıp kalkan bakıcı/hizmetçi kadınla ilgili olmakla birlikte, kendi evinda çalışanlara da emsal olarak düşünülebilir. Çünkü Yargıtay bu durumdakilerin kendi mesailerini kendileri ayarlayabilecekleri düşüncesinden hareketle fazla mesai ücreti isteyemeteceklerini düşünme ihtimali yüksektir. Selamlar.