Annemden kalan miras ve ortaklar hakkında
Merhaba, ben 9 yaşındayken annemi kaybettim. O zamanda annem ve babamın ortak çalışarak aldıkları evler var. Babam sonradan tekrar evlenip çocuk sahibi oldu. O dönemde annemin aldığı fakat babamın üzerine yapılmış olan evlere şu anki hamını ve çocuğu ortak mıdır? Teşekkür ederim
Re: Annemden kalan miras ve ortaklar hk
Babanızın annenizle birlikte satın aldığı evler yeni eşiyle evlendikten sonra alınmış bir ev olmadığı için edinilmiş mal değildir. Yani yeni eşle boşanırlarsa bunları paylaşmak durumunda değillerdir.
Yeni eşi ile evli kaldığı sürece eş 1/4 oranında mirasçıdır, hangi anneden olursa olsun çocuklar kalan 3/4'te eşit pay sahibidir.
Buna karşı tenkis, katkı payı davası vs. açılabilir mi, ya da neye dayandırılır, ben de merak ediyorum.
Babanız bu konuda ne düşünüyor?
Babam yeni eşi zamanında alınan gayrimmenkulleri eşinin üzerine yaparak beni mirasta devre dışı bırakmış. Bunu açıkça söylüyor. Eğer kanunun bana verdiği bir hak yoksa, babam eşinin pay almasını isteyecektir. Tabiiki bu hiç adil değil. Evin tüm borcunu annem ödemiş, bunun çok sayıda şahidi var.
O zaman babanızın vefatından sonra evlerdeki saklı payınız için dava açabilirsiniz.
Babanızın üvey annenize muvazaa ile evi verdiğini ispatlayıp, bundaki saklı payınızı talep edebilirsiniz.
Babanızın mirasçıları üvey anneniz (1/4), üvey kardeşiniz (3/8), ve siz (3/8) iseniz sizin saklı payınız 3/8 olur.
Başka kardeş varsa mesela 3 kardeşseniz her birinizin payı 1/4 olur.
Annenizin parasıyla alınan gayrimenkul konusunu da bilemeyeceğim.
Bu arada yine siz aslında nüfusta babanız olarak dedenizin gözüktüğünü söylemediniz mi? Önce bu durumu halletmeniz lazım.