8 haftalık iş arama izni hesaplama
Öncellikle bu kadar güzel ve bilgi yüklü bir forumun hazırlanmasında ve güncel kalmasında emeği geçen herkese teşekkür etmek istiyorum.
Site içinde arama yapmama ve bazı linklerdeki dökümanları okumama rağmen iş arama izni hesaplamasında anlayamadığım şeyler olduğu için soru sorma gereği duydum.
3 seneyi aşkın bir süredir çalıştığım firmamdan istifa ettim. İstifa dilekçem yönetiçim tarafından imzalandı. Günlük 2 saat iş arama iznim olduğunu belirterek ve 8 haftalık ihbar süremide üstüne yazarak bir kopyasını tarafıma vererek insan kaynaklarına teslim etti. Bana dilersem bu iki saatleri toplu olarak kullanabileceğimi bununda toplam 5 gün olduğunu belirtti. Haftada 5 gün sabah 8 aksam 6 arası mesai yapıyoruz. Cumartesi pazar çalışmıyoruz. Bu durumda 8 haftalık ihbar süremde 40 iş günüm bulunuyor. Buna göre toplamda kaç gün izin kullanabilirim?
8 haftada toplam 40 iş günü
40 iş günü X 2 saat günlük iş arama izni = 80 saat
80 saat / 9 saat günlük mesai = 8,88 iş arama izin günü doğru bir hesaplama mıdır?
Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler...
Re: 8 haftalık iş arama izni hesaplama
3 seneyi aşkın süredir çalıştığınızdan ihbar öneliniz 8 haftadır. (56 gün)
56 x 2 = 112 saat iş arama izni toplamı
Günlük çalışmanız 9 saat
112 / 9 = 12,44 gün topluca fesih öncesine getirmek kaydıyla kullanabileceğiniz iş arama izni...
Selamlar,
Cevabınız için çok teşekkürler. Yanlız firmamızın insan kaynakları ile görüşmemde günlük 2 saat iş arama iznimin sadece çalışma günleri için geçerli olduğunu söylediler. Bu duruma göre en fazla 9 gün izin günüm olduğunu belirtiler. Sizin hesabınıza göre 12 gün. Bunun hesaplamasının yasal olduğunu nasıl insankaynaklarıma aktarabilirim?
Yardımcı olabilirseniz çok sevinirm.
Öğretide her iki görüş de taraftar bulmaktadır. Bu iznin toplam süresinin hesabında sadece işgünlerinin dikkate alınması halinde , hafta tatili dışında ihbar önel süresi içerisine denk gelen ulusal bayram ve genel tatillerin de hesaplama dışı bırakılması gerekir. Bu durumda kıdemi aynı olan (dolayısıyla ihbar öneli de aynı) kişilerin toplamda farklı sürelerle iş arama izni kullanması gibi bir durum ortaya çıkar. Bu sorun yerine ihbar önel günü ile en az olmak üzere kararlaştırılmış 2 saat sürenin çarpılması ve bunun haftanın işgünleri dikkate alınarak kullandırılması bence en makul yoldur. Ancak farklı görüşlerin de olduğunu belirtmekte fayda var. Bu konu ile ilgili detaylı bilgilere aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
Selamlar,
http://www.tuhis.org.tr/dergi/cilt20...yi3_bolum3.pdf
Merhaba Harun Bey,
Cevaplarınız için çok teşekkürler. İşlerimin yoğunluğu nedeniyle size teşekkür etmekte geçiktiğim için kusura bakmayın. Son gelişmeleride aktarmak istedim. İnsan kaynakları sadece iş günleri için iş arama iznimi kullanabileceğimi bununda toplamda 9 güne tekabül ettiğini belirti. İznimin ilk 4 gününü kullanmış bulunmaktayım. Kalan 5 günüde bu hafta başı itibariyle kullanabileceğim. Şimdilik bir sorun gözükmüyor.
Sorularıma kısa sürede net cevaplar alabildiğim için çok mutluyum. Başta size ve bu forumda emeği geçen herkese teşekkür ederim.
Çalışmalarınızda başarılarınızın devamını dilerim.
Saygılarımla...
Merhaba;
Konu tamamına ermiş ama, ben yine de yazmak istiyorum.
İş Kanununda açıkca belirtilen yeni iş arama izni kullandırma zamanı ''İŞ SAATLERİ içinde'' şeklinde yer bulmuştur.
İş saatleri içerisinde kullandırılabilen yeni iş arama izninin, hesaplaması elbette ''Çalışma Günleri '' üzerinden yapılacaktır. Zaten çalışmadığı sürelerde çalışan iş aramabilmektedir kanımca, değil mi? Buradaki esas, işçinin maduriyetinin giderilmesi, çalışırken yeni iş fırsatlarından MAHRUM kalmamasıdır.
yeni işiniz hayırlı olsun.