-
Mirasta Mal Paylaşımı
Annem ve babam 1980 yılında boşandılar. Annem 1990 yılında ikinci evliliğini yaptı ve annemin kızlık soyadıyla üzerine kayıtlı olan ve tamamen kendi kazanımıyla sahip olduğu 2 evi var. Annem bu evleri ölene kadar benim öldükten sonra çocuklarımındır şeklinde benim ve kardeşimin üzerine geçirmek istiyor. Benim sorum şudur; Evler bizim üzerimize yapıldıktan sonra üvey babamın bu kararı bozdurma hakkı ve evler üzerinde herhangi bir hak talep etme durumu var mı?
Şimdiden teşekkür ederim.
-
Re: Mal Paylaşımı
-
Anneniz ve üvey babanız birbirlerinin yasal mirasçısıdırlar, annenizin üvey babanızdan önce vefatı halinde, üvey babanız hak talep edebilir.
-
Annenizin yapacağı intifa hakkını kendinde tutup evin çıplak mülkiyetini size geçirmek olacaktır. İntifa hakkı ölene kadar faydalanma hakkı (oturma veya kiraya verme şeklinde) demektir. İntifa hakkı vefatla biter, miras kalmaz.
Evler anneniz üvey babanızla evlenmeden önce alındığı için edinilmiş mal sayılmaz, boşanma halinde üvey babanız hak iddia edemez. Ancak annenizin vefatı halinde üvey babanızın mirasta saklı payı kadar hakkı vardır.
Size çıplak mülkiyetin satışı şeklinde bir işlem yapsa, emlak değeri gerçek değerinden çok düşük olur. Siz bu değerden almış olsanız, annenizin yıllar içinde bu parayı harcamış olması da muhtemeldir. Ayrıca ona intifa hakkı verdiğiniz için daha düşük bir değer de ödemeniz makuldür.
Dolayısıyla çıplak mülkiyetin satışı şeklinde yapılacak bir işlem sizin için uygundur. Üvey babanız ancak annenizin -Allah gecinden versin- vefatından sonra mümkün olacak.
Siz işleminizi intifa hakkı annenizde kalacak şekilde çıplak mülkiyetin satışı olarak yapın, bunun karşılığında annenize belli bir ücret (sembolik ve taksitler halinde de olsa) + oturma hakkı ödediğinizi gösterin.