Askerde Cep telefonu bulundurma

sayın ilgili,
oğlum kısa dönem askerliğini yaptığı sırada ziyaretine gittiğimizde,
elimizde dar olduğundan cep telefonunu satıp harclık etmesi için
kendisine bıraktım.konuşurken değil bir gece aramasında yastığının altında
telefonu yakalatıyor.tutanak tutulup askeri mahkemeye sevkediliyor.
halbuki yakalatmadan askerde gizlice telefon kullanıldığını herkes biliyor.
yasaklarada uyulması gerektiği inancındayım. ancak bu durum cocuğun 
psikolojisi bozdu.
yukardaki bilgilere göre oğlum ne ceza alır.temyize gidebilirmiyiz.
avukat tutmak icap edermi.
saygılarımla,
redzola

Re: Cep telefonu bulundurma

Sayın redzola,
Neredeyse bozulmayan, erezyona uğramayan hiçbir kurumun kalmadığı ülkemizde, ciddiyetini ısrarla muhafaza eden tek kurumun "SİLAHLI KUVVETLER" OLDUĞUNA İNANIYORUM. Bu yüce kurumu yıpratmak için içte ve dışta verilen sınırsız çabalar ne derece başarılı olacak bilemiyorum. Korkuyorum.
Askerde sivil gibi yaşama modelini geliştirmeye çalışan gençlerimiz, askerliğin ciddiyetini ve kutsallığını maalesf cep telefonları ile deldiler.
Askerliğini jandarma olarak yapan ve 2 yıl önce terhis olan oğlumun başına da aynı olay geldi. Bütün uyarı ve kınamalarıma rağmen cep telefonu kullanan ve yakalanan oğluma, benden yardım talep ettiğinde şu cevabı vermiştim.
" Ben askerliğimi jandarma olarak, 2 yıl Van Dağlarında yaptım. Barzani birliğimize saldırırdı. (şimdiki değil babası. Bu o zamanlar sümüklü bir çocuktu. Gerçi hala öyle de...) Ailemle ayda 1-2 sefer telefon görüşmesi yapmaya çalışırdım. Onlar alay'ı arar, alay tabur'a bağlar, tabur da bizim bölüğe bağlamaya çalışırdı (bölük dağın yamacında - yıl 1974). Halbuki şimdi tüm birliklerde ankesörlü telefon ve onları kullanma imkanı var. Hal böyle iken, illa şımarıklık edip cep telefonu kullandığına ve kuralları bile bile çiğnediğine göre, CEZANI DA BİZZAT ÇEKECEKSİN." Herkesin evladı kıymetlidir. Geçmiş olsun. Umarım kısa dönem askerlik yapan bu kardeşimiz de yaptığının idrakine varır.
İşin hukuki boyutunu ise, hukukçu arkadaşlara bırakalım.
Esenlikler.

Re: Cep telefonu bulundurma

Askeri birlik içersinde cep telefonu bulundurmak yasaktır. Bulunduranlar emre itaatsizlikte ısrar suçunu işlemiş kabul edilerek ilgili Askeri Mahkemede yargılanır. İlk olay olduğu için 25 gün hapis cezasına çarptırılır. Bu adli sicile işlenmez. Terhis öncesi ceza kesinleşirse askeri hapishanede terhis sonrası kesinleşirse sivil hapishanede cezası infaz edilir. Askeri suç olduğu için erteleme tedbire çevirme gibi uygulamalardan yararlanamaz. İçeride kaldığı süre askerlik görevinin ifasından sayılmaz. Askerliği yattığı gün kadar uzar...

Re: Askerde Cep telefonu bulundurma

sn commodore1tr
oğlum telefonu hiç kullanmadı.yastığının altında ,çarşı izininde 
satmak için bulundurduğu sırada yakalatmış.yani konuşurken değil.
ifadesinide böyle vermiş.benim esas öğrenmek istediğim neler hafifletici
nedenler olabilir.benimde ilgili mahkemeye hafifletici nedenler için dilekce vermem gerekirmi.selamlar.........
redzola

Suç emre itaatsizlikte ısrardır. Emre itaatsizlik suçunun oluşması içinse bulundurmaktır. Dolayısı ile suç oluşmuştur.
 Ancak verdiği ifade Askeri Mahkemece göz önünde bulundurulabilir bu mahkemenin taktiridir.

Bu suçun oluşması için hizmete muteallik (dair)emrin kişiye imzalatılması ve telefonun bulunması yeterlidir.

sn ydl19sm,
yazılarımdan telefonun kullanılmadığı ancak bulundurulduğu acıktır.
bende bulunduruldu olarak kabul ediyorum.
şimdi yazdıklarınızdan aklıma ince bir soru geldi.
mesala telefonun kendisinin olmadığını iddia edip imzalamasa idi ne olurdu?
redzola

Yalancılıktan ayrıca disiplin mahkemesine sevk edilirdi...

sn commodore1tr,
sn yld19sm,
sn kasıman,
hepinize verdiğiniz bilgilerden ötürü teşekkür ederim.
saygılar,
redzola