Yeni Hukuki Kaynak: "Kıdem Tazminatına Uygulanacak Faiz (İçtihat değişikliği)"
Hukuk Makaleleri ve Mevzuat Kısmına yeni bir hukuki kaynak eklendi, üzerinde tartışmak ister misiniz :
Kıdem Tazminatına Uygulanacak Faiz (İçtihat değişikliği)
Re: Yeni Hukuki Kaynak: "Kıdem Tazminatına Uygulanacak Faiz (İçtihat değişikliği)"
Yargıtay içtihatında; "Yargıtay sair Daireleriyle içtihat birliği sağlanması ve ülkenin ekonomik gerçeklerine uygun düşeceği görüşleriyle oluşturulan son içtihatlarına göre, Mahkemece yapılması gereken iş, "hakkın doğum gününden itibaren birer senelik devreler halinde mevduata fiilen uygulanan en yüksek faiz oranının" ( tarafların bildirdikleri ) bankalardan sorulmak üzere oluşacak sonuca göre bir karar vermek gerekirken önceki içtihatlar doğrultusunda ve yazılı biçimde sonuca gidilmesi doğru değildir. " denmekte.
En yüksek mevduat faizinin tesbiti tarafların taleplerine göre mi sorulacak?
Mesela davacı vekili Bank Europa En yüksek faizi verir dediğinde bu talebi ile bağlı mı olacak? Yoksa kanun emri olarak nitelendirilerek kamu düzeninden sayıp mahkemenin yine de Merkez bankasına sorması gerekecek mi?
Re: Yeni Hukuki Kaynak: "Kıdem Tazminatına Uygulanacak Faiz (İçtihat değişikliği)"
İçtihat değişikliğinden önce faize itiraz edildiğinde mahkemece kamu bankalarından faiz oranları sorularak bilirkişi hesaplaması yapılıyordu. Bundan böyle taraflar, bildirecekleri bankalar açısından taleple bağlı kalacaklar sonucuna varıyorum.
Bu husus bana yargılamayı uzatacak bir husus gibi geldi. Dava dilekçesinde banka ismi verilmeksizin "en yüksek faizi" talep edip, arkadan hangisi en yüksek faizi veriyor ise o bankaya yazı yazılmasını istememiz gerekecek. Peki farzedelim ki İş Bankasına yazı yazıldı ve örneğin mevduata uygulanan en yüksek yıllık faiz 20 dir denildi. Daha sonra bu talebimizden vazgeçip Garanti Bankasının daha fazla faiz verdiğini iddia etmemiz mümkün değil mi? İş hukuku davalarında Islah ile dava değerini rahatlıkla değiştirebildiğimize göre bunun da mümkün olabileceğini düşünüyorum.