Boşanma kararı kesinleşmeden temyiz süresi içinde kusurlu taraf vefat ederse diğer taraf ona mirasçı olabilir mi?
Printable View
Boşanma kararı kesinleşmeden temyiz süresi içinde kusurlu taraf vefat ederse diğer taraf ona mirasçı olabilir mi?
Medeni Kanun 181 maddesi
Ölen davacının yerine mirascıların davaya devam ederek sağ kalan eşin mirascı olamayacağını tespit ettirmeleri lazım
Yani dava boşanma davası olmaktan çıkıp bir nevi tespit davasına dönüşür.
Bu maddenin koşulları:
1-Eşler arasında boşanma davası açılmış olması
2-davalının kusuruna dayanması
3-dava devam ederken davacı eş ölmeli
4-Ölen eşin mirascılarından birinin davaya devam etmesi
Boşanma kararı kesinleşmeden eşlerden biri öldüğü takdirde sağ kalan eş, ölen eşe mirasçı olur.
Boşanma davası esnasında davacının ölmesi halinde ölen eşin nüfus kaydı celp edilmeli,bunların tebligata elverişli adresleri araştırılmalı,yapılan tebligat üzerine mirasçıların davaya devam edip etmeyeceği yönünde beyanları alınmalı,buna uygun işlem yapılmalı.Mahkemece evlilik birliğinin ölümle son bulmasından dolayı gerekli olan mirascı tespit asamasından sonra eger herhangi bir mirascıya ulaşılmazsa boşanma konusunda karar verilmesine yer olmadığına şeklinde hüküm kurması gerekir.
O maddeye ben de baktım. Benim sorum biraz daha özel bir durumdu. Mahkemede hakim gerekçeli kararı yazıp, taraflara tebligata çıkarmış, ardından 15 gün temyiz süresi başlamış.
Gerekçeli karar olduğu için kusurun hangi tarafta olduğu belli.
Bu durumda "eğer davacının mirasçıları davayı kusur açısından temyize göndermezse davalı mirasçı olur", diyebilir miyiz?
Evet, karar kusur yönünden temyiz edilmezse ve karar bu haliyle kesinleşirse davacı, ölen eşin mirasçısı olur.