-
Miras Paylaşımı
Babamdan miras olarak bir ev ve bir dükkan kaldı.6 kardeşiz.Verasetnamede mallar 24 paya bölünerek 12 pay anneme ,kalan 12 pay da,2'şer pay olmak üzere 6 kardeşe paylaştırıldı.Ben kardeşlerimin ve annemin hakkını vererek dükkanı satın almak istiyorum. Annem de dahil herkes kabul ediyor.Fakat bir kişi karşı çıkıyor.Bu durumda mahkeme yolu ile dükkanı satın alma imkanım olurmu?Mahkeme yoluna gidilirse annem kendi payını bana devretmek istiyor.Bunu için nasıl bir yol izlememiz gerekiyor.3.kişilere satılma durumu olurmu?Vakit ayırıp yardımcı olabilirseniz sevinirim.Teşekkürler.
-
Re: Miras Paylaşımı
Bugünkü miras hukukuna göre eş dörtte bir, çocuklar kalanı eşit alır.
Dolayısıyla annenizin payı 6/24, çocukların 3/24 olması lazım ama veraset ilamı ne diyorsa o.
Gerçekten annenizin ve kardeşlerinizin payını satın alırsanız sizdeki rakamlara göre 22/24 paya sahip olursunuz. Ama bunun muvazaalı bir satış olmadığını ve gerçek değerinden para vererek satın aldığınızı ispatlayacak belge alın.
Bu arada yazmamışsınız ama diğer kardeşiniz de belki de diğerlerinin paylarını verip kendisi almak istiyordur.
Dolayısıyla o da aynı şekilde yapabilir.
Eğer dükkan başkasına kiralandıysa hisseniz oranında kiradan pay alabilirsiniz. Veya kendiniz kiralayıp hisseleri oranında diğer ortaklara kira ödemeniz de mümkün.
İzale-i şüyul yoluna gidilip mahkeme ile satılırsa mirasçıların dışında dışarıdan da alıcılar girebilir. En yüksek parayı veren alır, ortaklara hisseleri nispetinde ödeme yapılır.