Nitelikli Dolandırıcılık mı Bilişim Suçu mu?
İnternet üzerinden banka hesaplarından yetkisiz para transferi ile haksız çıkar sağlanması suçu nitelikli dolandırıcılık (madde 158/1-f) suçu mudur yoksa bilişim suçu (madde 244/3 veya 244/4) mudur?
Eski TCK’da Yargıtay nitelikli dolandırıcılıktan veilen kararları bilişim suçu olarak bozuyordu ancak henüz yeni TCK’da bu yönde bozulan bir içtihat kararı var mı bilmiyorum. Elinde böyle bir karar olan varsa bana gönderebilir mi?
Re: Nitelikli Dolandırıcılık mı Bilişim Suçu mu?
Bir bilişim sistemine yetkisiz olarak girmek ve verileri değiştirmek suretiyle bilişim suçunun(244/3) , bu bilişim sisteminin araç olarak kullanılarak başkasının zararına olarak kendine yarar sağlamak suretiyle nitelikli dolandırıcılık suçunun (158/1-f) oluştuğu kanaatindeyim. 244/4 e göre, "Yukarıdaki fıkralarda tanımlanan fiillerin işlenmesi suretiyle kişinin kendisinin veya başkasının yararına haksız bir çıkar sağlamasının başka bir suç oluşturmaması hâlinde, iki yıldan altı yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezasına hükmolunur." Bu fiilin nitelikli dolandırıcılık suçunu oluşturduğunu düşünürsek 244/4 uygulanmayacak, nitelikli dolandırıcılık hükmü uygulanacaktır. Ayrıca fikri içtimanın da söz konusu olduğunu düşünüyorum.