İşten çıkmak için belge imzalamam gerekiyor!
Merhaba
Ben özel bir (reklam) şirketinde çalışmaktayım işten evliliğimden dolayı ayrılma hakkımı kullanarak tazminatımın tarafıma ödenmesi için 31.01.07 tarihinde dilekçemi verdim.
Dilekçem kabul edildi yerime birini bulacaklar ve bende yetiştireceğim diye konuşuldu. 07.02.07 tarihinde sigortadan çıkışım verilmiş tazminatımda bu tarihe göre hesaplanmış bana ödenecek olan kıdem tazminatım ve 7 günlük senelik izin ücretimde asgari ücrete göre hesaplanıp çıkarılmış ama ben 550 ytl maaş alıyorum.Hala çalışmaktayım yerime eleman alındı fakat çıkış tarihim için birşey söylenmiyor.Çıkarken de başka bir reklam firmasında çalışmayacağıma dair belge imzalamam gerekiyormuş bu ne kadar doğru birşey bilmiyorum ama imzalamam gerekiyor mu?Ben sigortasız çalışmak istemiyorum bu durumda ne yapacağımı bilemiyorum.Beni bilgilendirirmisiniz.Teşekkür ederim
Re: İşten çıkmak için belge imzalamam gerekiyor!
Bahsettiğiniz ve imzalamanız istenen belge "rekabet yasağı" ile ilgilidir. Kaynağı İş Hukuku değil Borçlar Hukuku'dur. Reklam firmasında yaptığınız iş hakkında mesajınızda bir bilgi vermemişsiniz. Ancak genel olarak rekabet yasağının iş, yer ve süre ile sınırları çizilmelidir. Başka bir reklam firmasında çalışmamak çok muğlak bir ifadedir. Hangi konuda çalışmamak, nerelerdeki reklam firmalarında çalışmamak ve ne kadar süre ile reklam firmalarında çalışmamak konularının size imzalatılmak istenen belgede yer alıp almadığı mesajınızdan anlaşılmıyor. Tüm bunların dışında iş sözleşmeleri ile düzenlenmemiş olup, çalışanın iş ilişkisinin sonunda konulan yasak maddelerinin geçerliliği de tartışmalıdır.
Evlilik nedeniyle iş akdinizi fesihte işvereninize bir ihbar öneli vermek zorunda değildiniz. İyi niyetli davranmışsınız ve bu iyiniyetiniz suistimal edilmiş.
Gerçek ücretinizi ispatlayan maaş bordrosu, banka dekontu vb. belgeler elinizde mevcutsa, Noter'den bir ihtarname çekerek iş akdinizi evlilik nedeniyle feshettiğinizi , haklarınızın ödenmesini talep edin. Ancak bu konuda bazı detaylar nedeniyle öncelikle bir avukat ile görüşmenizde yarar var.
Selamlar,
Merhaba
Ben sekreter olarak çalışıyorum imzalatmak istedikleri belgede işten çıktıktan sonra başka bir reklam firmasında çalışmayacağıma dair imza vermem gerekiyormuş.Neden bu şekilde düşünüyosunuz diye sorduğumda içimiz rahat edecek diye cevap aldım.İmza atarsam bana ne gibi bi yükümlülük getirir eğer başka bir firmadan daha cazip bir teklif gelirse çalışmak istersem yaptırımı ne olur?bilgi verirseniz sevinirim.Teşekkürler
Sekreter olarak çalıştığınız firma ile "rekabet yasağı" çerçevesinde imzalayacağınız belgelerin bence hiçbir geçerliliği yoktur. Ayrıca ilk mesajımda belirttiğim gibi, iş ilişkisinin sonunda konulan ve kaynağı iş sözleşmesi olmayan rekabet yasağının geçerliliği bulunmamaktadır. İmzalatılmak istenen evrakta belli bir süre için yasak getirilmemiş ise süresiz bir rekabet yasağı kişilerin Anayasal haklarından olan çalışma hakkını sınırlayacağından geçerliliği bulunmamaktadır. Bu yasağa uymamanız durumunda işvereniniz, imzalatmak istediği belgede yer alan parasal cezai şartı sizden talep eder, ödemezseniz bunu ancak sizi dava ederek ve davasında haklılığını kanıtlayarak tahsil edebilir ki, anlatımınızdan ve yaptığınız iş itibarıyla böyle bir davayı kazanması olası görünmemektedir.
Selamlar,