2 yıl öncesinin hayali Trafik Cezası
1. Aracıma ait 13 ŞUBAT 2007 tarihli trafik cezamı bugün (20 Şubat 2007) ödemek istediğim zaman 08/12/2004 tarihli 249,30 ytl cezam olduğunu öğrendim. Oysa 2006 Aralık ayı itibariyle kesinlikle trafik cezamın olmadığını biliyorum. Çünkü, 12/05/2006 tarihli bir başka ceza ödememde ve Aralık 2006 tarihli araç muayenesi sırasında eski bir cezam olmadığı sistemde görülebiliyordu. Bu borç nereden çıktı anlayamadım. Ortada bir tutanak falan, bize yapılmış bir tebligat da yok (Kayıtlara göre güya 08/12/2004 tarihinde tutanak düzenlenmiş ve aynı gün tebliğ edilmiş. Bu durumda bize yüzyüze ceza kesilmiş olması gerekir ki, böyle birşey olmadı). Ne yapabilirim?
2. İşin kötü tarafı, ödeme yapmak için gittiğim bir banka; bu 2004 tarihli borcu ödemeden, bugün ödemek istediğim 52 YTL'Lik yeni cezayı ödeyemezsiniz diyor. Oysa ben erken ödeme yapıp indirimden faydalanmak istiyordum. Bu durumda indirimden faydalanamayacağım gibi daha sonra faiziyle ödemek zorunda kalacağım. "Bir ceza ödenmeden önce daha eski olanların ödenmesi gerekir" diye bir zorunluluk var mı? Çünkü bu hiç mantıklı gözükmüyor.
Re: 2 yıl öncesinin hayali Trafik Cezası
DURUMU DAHA KISA ÖZETLEYEYİM :
Aralık 2006'da araç muayenesi yaptırdım ve haliyle borcu yoktur yazısı aldım. Gelirler Genel Müdürlüğü sitesine sık sık girdiğim için, herhangi bir borcum olmadığından zaten emindim. Ancak 2 gün önce bu sitede, 2004 tarihli 249 YTL'lik bir trafik cezası ortaya çıktı. Muhtemelen bu, Fahri Trafik Denetçilerinin işi veya bir hata, çünkü bana doğrudan böyle bir ceza hiç tebliğ edilmedi. Ne yapmamı önerirsiniz.
Evvela aracınızın kayıtlı bulunduğu maliyeden bu cezanın nerde, niçin, ne zaman kim tarafından yazıldığını öğrenin.Ceza Tutanağına bir ulaşın.Size ulaşan bir ceza tutanağı yoksada, yazıldığını iddia ettikleri tutanağın geriye kalan üç sureti var. Bunları aracınızın kayıtlı bulunduğu Maliyeden ve aracınızın kayıtlı bulunduğu tescil kuruluşundan temin edebilirsiniz.Daha sonra bu cezayı almamanız gerektiğine kanaaat getiriyorsanız,Sulh Ceza Mahkemesine itiraz edin.Böyle bir Ceza tutanağınada ulaşamıyorsanız, sisteme yanlışlıkla girilmiş olma ihtimaline göre Mahkemede hakkınızı ararsınız.
Böyle bir cezayı gerektirecek suçu işlemediğinize inanıyorsanız bence daha kestirmeden giderek böyle bir cezai işleme konu olacak harekette bulunmadığınızı belirterek sulh ceza mahkemelerinden önce trafik cezasının iptalini, ardındanda tutanak mümzinleri hakkında görevi kötüye kullanmak suçundan c.savcılığına suç duyurunda bulunmanız önerilir.
[QUOTE=aerdogandho;89216] (Kayıtlara göre güya 08/12/2004 tarihinde tutanak düzenlenmiş ve aynı gün tebliğ edilmiş.)
şeklinde bir ifadeniz var. Burdan hareketle o tarihte aracı bir başka tanıdığınıza emanet vermiş olma ve o kişi bu cezaya çarptırılmış olma olasılığı nedeniyle, evvele tutanağa ulaşınız. Aradan uzunca bir zaman geçtiği için hatırlamıyor olabilirsiniz. Tutanağa ulaşın ve cezanın kime tanzim edildiğini görünüzki; tanıdığınız bir isim çıkarsa, kendisine bu cezayı ödetebilirsiniz haklı olarak ki; hatayı yapan kendisidir, cezasını çeker. Kafadan cezanın iptali, tutanak mümzinleri hakkında suç duyurusunda bulunma gibi olaylara girerseniz, sonradan mahkeme masraflarıyla birlikte, komik durumada düşersiniz.
İhtimalki tanıdığınız bir kimsede olabilir bu tutanağı tebellüğ eden.Aynı gün tebliğ edilmeside bu ihtimali güçlendiriyor.
QUOTE=aerdogandho;89216] (Kayıtlara göre güya 08/12/2004 tarihinde tutanak düzenlenmiş ve aynı gün tebliğ edilmiş.)