Köy Kanununa göre "köy korucusu" nun alamadığı ücretler
Değerli meslektaşlarım,
Köy Kanununa göre "köy korucusu" olarak görevlendirilmiş ve kendisine silah tahsis edilmiş olan bir kişi, 25 sene bilfiil köy koruculuğu yapmıştır. Ancak kendisine mevzuatta belirtildiği gibi herhangi bir maaş, ücret bağlanmamış olup 25 senelik görev hayatı henüz bitmiştir.
Buna göre benim sorum şu; 25 sene görev yapıp buna dair alamadığı ücret, maaşla ilgili olarak, köy korucusunun bir kazanılmış hakkı mevcut olabilir mi, alınmayan bu ücretler ne şekilde tahsil edilebilir?
Bu konuda yardımcı olabilecek meslektaşlarım varsa çok memnun olacağım
Herkese iyi çalışmalar dilerim...
Re: Köy Kanununa göre "köy korucusu" nun alamadığı ücretler!!
Diet Cola Nefise
Sözünü ettiğiniz kişinin 25 yıl boyunca yapmış olduğu hizmeti dolayısıyla öncelikle sigortalı olarak primleri yatırılmamışsa hizmet tespit davası açıp hizmetlerinin tespitini sağlayabilirsiniz. Öte yandan emekli olacak olmasından dolayı kıdem tazminatı alması yıllık ücretli izinleerinin kullanılmamasından kaynaklı alacakları istenebilir. Ücret konusunda da talep edilebileceği kanaatindeyim.
Sayın Mustafa Aladağ,
Öncelikle ilginize teşekkür ederim, benim tereddütüm sigortalılığın tespiti ile birlikte, çalışma süresi boyunca almadığı ücretlerin tespiti de istenebilir mi, yani bu şekilde daha pratik olmaz mı? Her ne kadar arada yazılı bir sözleşme olmasa da, köy korucusuna tahsis edilen bir silah var ortada ve köyün muhtarı ve ilgili kişiler hala görevdeymiş, onlar da her şekilde tanıklık yapabileceklerini bildirmişler.
Bu aşamadan sonra, yani ücret ve sigortalılığın tespiti ile birlikte (dava kabul edilirse şayet), alacak talep etmek mümkün müdür?
Bu konuda da görüşlerinizi bildirirseniz çok memnun olurum, saygılar..
Hizmet tespitini ve alacak davasını aynı davayla açabilirsiniz. ancak ücretlere ilişkin alacaklar 5 yıllık zamanaşımına tabi olduğu için son beş yıllık ücreti tek talep edebilirsiniz