İcra Dosyasını İşlemden Kaldırma
Hakkımda 2003 yılında icra takibi başlatıldı.Bugüne kadar anaparayı karşılayacak kadar kısmi ödemelerde bulundum.Alacaklıya maddi durumumun çok kötü olduğunu artık para yatıramayacağımı belirttim.O da ödediğim miktarı yeterli buldu.Bu durumda alacaklıyla yapacağım bir sözleşmeyle ya da beraber icra dairesine giderek kalan parayı ödememe gerek kalmadan icra dosyasını işlemden kaldırabilir miyim?
Re: İcra Dosyasını İşlemden Kaldırma
Merhaba.
İcra Takibine konu edilmiş ve kesinleşmiş bir alacak anapara faiz icra masrafları harçlar ve varsa avukatlı ücreti ile birlikte tamamen ödenmiş olmadıkça alacaklı icra takibini yukarıda bahsetiğim alacak kalemleri tamamen tahsil edilinceye kadar devam ettirebilir.Alcaklı şifahi olarak size ödemelerinizin yeterli olduğunu söylemiş olsa da sonradan takibe devam etmek isteyebilir. Bunun önüne geçmek için alacaklıdan yazılı bir ibraname almak en sağlamıdır.Alacaklı İcra Takip dosyasında en son işlem yaptığı tarihten itibaren bir yıl içinde yeni bir işlem yapmaz ise icra takibi düşer ancak bu alacaklının yenileme yapmasına da engel değildir.Sonuç olarak en güvenli yol alacaklıdan sizden olan alacağını tamamen tahsil ettiğine ve sizi kesin olarak ibra ettiğine dair yazı almanızdır.
Alacaklının senedini geri alması
İİK na göre;alacağının bir kısmı ödenmiş olan alacaklının senedini icra dairesinden alabileceği belirtilmektedir.Bu durumda borçlunun yaptığı ödemeleri yeterli bularak alacaklının borçluya senedi vermesi ve daha sonra noterden onaylı ihbarnameyle borçlunun borcu olmadığına dair resmi bir belge alması hukuken icra takibinin sonraki dönemlerde devam ettirilmesini önler mi?Önler ise ilgili icra dairesindeki dosya ne gibi bir işleme tabi tutulur?
Yönetim notu :sayın Ahmt42 aynı konu hakkında defalarca başlık atıyorsunuz forum kurallarını okuyunuz aksine davranışlar üyeliğinizin sona ermesine sebep olacak
Re: Alacaklının senedini geri alması
Hem borçlunun borcu olmadığına dair resmi belge hemde senet aslı borçluya veriliyor. Bu işlemler borç sona erdikten sonra yapılan işlemlerdir. Bu durumda, dosya borcu kapanmış gibi icra dosyası işlemden kaldırılacaktır.