Eksik yatan sigorta ve mesai
ıyı geceler..ben 5 yıldan fazladır ozel bır fırmada calısıyorum.fırma bızı ajans uzerınden gosterıyordu.fırma ve ajans sozlesme yenılemedıklerı ıcın ajans bıze kıdem tazmınatlarımızı odeyıp baska bır ajansa devredıyor.benım sorularım sunlar: maasımız bankaya <maas odemesı> ıbaresıyle yatmaktadır.ama sıgortamız asgarı ucretten gorunmektedır.bıze herhangıbır bordro verılmıyor.tazmınatımız asgarıye goremı,bankaya yatan net maasa goremı yoksa bankaya netı yatan tutarın brutune goremı hesaplanmalı?? bızım aylık calısma saatımız 200 saat cıvarındadır.bu fırmanın bıze gonderdıgı calısma cızelgesı ve calıstıgımız magazalardakı gırıs cıkıs belgelerıyle sabıttır.gecmıse donuk mesaı ısteyebılıyormuyuz?sadece 3 yılın kayıtlarına ulasabıldım.ortalama bır rakam cıkartılıp bunu 5 yıla uyarlamak gıbı bısey sozkonusu olabılırmı??
Re: Eksik yatan sigorta ve mesai
Bankaya neti yatan ücretin brütüne göre kıdem tazminatı, tabi gerçek ücretinizi kanıtlayabilirseniz.
Ücret bordrosu olmadığına (imza atmadığınıza ) göre evraklarla ispatlayabilirseniz, ispatlammak kaydıyla son 5 yıla yönelik fazla çalışmalarınızı talep edebilirsiniz. Ancak aylık 200 saat çok normal değil, 225 saat olmalıydı normalde... Orada ya bir hesap hatası yapıyorsunuz, ya 225 saatten az çalışmayı gerektiren bir işte çalışıyorsunuz, ya da işvereniniz çalışma saatlerini düzenleme konusunda bir yanlışlık yapmış:)
Selamlar,
aylık normal çalışma saati 180 degılmıdır? üzeri mesaıye gırmezmı?
bu arada haftanın iki günü izin yapmaktayız.bahsettıgım 200 saat net calısma saatimizdir. normal çalışma süresi haftalık 45 saat.aylık çalışma süreside 4 haftadan 180 saat yapmıyormu?yoksa ben birşeyleri yanlışmı hesaplıyorum:)
Alıntı:
maasımız bankaya <maas odemesı> ıbaresıyle yatmaktadır.ama sıgortamız asgarı ucretten gorunmektedır.
Sigortaniz asgari ucretten yatiriliyorsa diger kismini prim olarak gosterebilirler?! Sayin Harun Gur'un belirttigi uzere oncelikle bunu evraklarla ispatlamaniz gerekir.
Merhaba;
dediğiniz gibi haftalık çalışma süresi yasal olarak 45saattir.haftada 6gün işgünü olduğuna göre:45/6=7,5 saat günlük çalışma süresi,ayda 30gün olduğuna göre 30*7,5 saat=225 saat aylık çalışma süresidir yasal olarak.Bunun üzerindeki çalışma fazla çalışmaya girer.
Öğle yemeği veya diğer ara dinlenme süreleri çalışma süresinden sayılmaz.yani örneğin sabah 8:00de işbaşı yapıp,akşam 17:00de paydos ediyorsanız ,günde 1 saat öğle yemeği ve 2 kez de 15er dakikalık ara dinlenme(çay molası)niz varsa;günlük işyerinde geçirilen süre 9 saat olmasına rağmen çalışılan süre 7,5 saattir.
saygılar