Her yönden aynı durumdaki işçiye farklı ücret
Bir kamu kuruluşunda işçi statüsünde çalışmaktayım. İşe girişten itibaren aynı hükümlerle, aynı dereceyle, aynı kurumun başka bir işletmesinde çalışan başka bir arkadaşımın saat ücreti benden yüksektir. Bu farkın sebebini kendi işletmeme sorduğumda, bizim hesabımız doğru, diğer işletmenin hesabı yanlış diyor.
Diğer işletmenin müdürlüğü farklı olduğu için oraya herhangi bir başvuru yapamıyorum.
Genel Müdürlük bünyesinde yapılan başvurularda ise yüksek ücreti düşürerek yanıt veriyorlar. Kimse bu işin içinden çıkamıyor ya da ilgilenmiyorlar.
Bu durumda konuyu her iki işletmede de yetkili sendikaya iletiyorum. Fakat sendika bazı yuvarlak cevaplar verip beni ve arkadaşlarımı başından savıyor.
Benim durumumda olan en az 350 kişi var. Hepimiz derdimizi anlatacak merci bulamıyoruz.
Bu işin çözümü için;
1-Çalışma Bakanlığı bünyesinde bulunan "İş Teftiş Kurulu" na durumu şikayet edebilir miyim?(tercih ettiğim yöntem)
2- Konu hakkında detaylı bilgi almak için "Bilgi Edinme Kanunu" veya "Dilekçe Hakkı" kapsamında sendikadan yazılı ve ayrıntılı bilgi isteyebilir miyim?(sağlıklı bir bilgi alabileceğimi zannetmiyorum)
Not:Konu 6 yıldır gündemde olmasına rağmen çözüm bulunamıştır.
Re: her yönden aynı durumdaki işçiye farklı ücret
Söylediğiniz gibi ise bu konuyu bir avukat ile görüşmenizde yarar var. Toplu İş Sözleşmesi metni, diğer işletmenin durumu, iş sözleşmeleriniz ve diğer işletmedeki çalışanların akitsel farklılığı olup olmadığını buradan bilemeyeceğimize göre vereceğimiz yanıtlar sağlıklı olmayacaktır.
Selamlar,