Karayolları Trafik Kanunu Garanti Fonu hakkında
2000 Yılında trafik kazası geçirdim. Kazada 8/2 Traktör, 8/6 Kamyon kusurlu bulundu. Asliye cezada dava görüldü. Taraflar cezalarını aldılar. Aracımızın o günkü piyasa bedelinden maddi tazminat davası açtık ve pert olan aracında piyasa değerinden bedelini taraflardan aldık. Ancak kaza da ben ağır yaralandım. Yanımdaki dedemi de kaybettik. Dedem 72 yaşını geçtiği için maddi tazminat talep edemedik. Bizde 4 halam babannem ve ben Manevi tazminat davası açtık. Sözkonusu dava içerisine benim maddi kayıplarım için küçük bir de Maddi tazminat istenmiş. Dava sonucunda toplam elime geçen 5000 YTL oldu. Ancak Türkiye Trafik ve Reasürans Şirketleri Birliği bünyesindeki Karayolları Trafik Kanunu Garanti Fonundan Kendi adıma Tazminat talep etme hakkımın olduğunu duydum. Adli Tıp Kurumundan almış olduğum "15 gün mutad iştigaline engeldir ve çeherde sabit eser niteliğindedir" ifedesi yeralan bir raporum mevcut. Ayrıca kazaya karışan traktöründe Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası yok. Bütün bu açıklamalar işığında şu sorularıma cevap arıyorum.
1- Menevi Tazminat almış olmam sözkonusu şirketten tazminat talep etmeme engel teşkil eder mi?
2- Tazminat talebini Sigortalı olan Kamyonun Sigorta Şirketine mi, Traktör Sigortasız olduğu için TSRŞB'ne mi, yoksa ikisine birden mi ileteceğim?
3- Garanti Fonu yönetmeliğinde geçen bedensel zararlardan kasıt benim durumum mu? Yoksa kalıcı rahatsızlıklar mı?
Sorularıma cevap verenlere şimdieden teşekkürler....
Re: Karayolları Trafik Kanunu Garanti Fonu hakkında
Manevi tazminat almanız, maddi tazminat talebinizi etkilemez; ancak, bu tür bir dava açmak için biraz geç kalmış görünüyorsunuz (zamanaşımı ileri sürülebilir).
Lütfen, konu hakkında, evraklarınızı da sunarak, bir avukat arkadaşımızdan birebir yardım alınız.
Re: Karayolları Trafik Kanunu Garanti Fonu hakkında
Taylan Bey ilginize teşekkürler. Tamam da ben dava çamak istemiyorum ki. Sadece adı geçen fona tazminat için başvurmak istiyorum. Fon yönetmeliğinde de başvuru süresi 10 yıl ile sınırlandırılmış. Biraz okudum yönetmeliği ama yorum gerekiyor. Ben yorumlayacak birikimde olmadığımdan yukarıdaki soruları sormuştum. Bide şunu belirteyim. Bu konu da fazla bilgi sahibi olanda yok açıkçası. Küçük bir yerde oturuyorum. Burada tandıdık avukatlar ile görüştüm zaten. Ayrıca Menevi Tazminat ve Ceza Davalarımıza bakan Avukatımızda bana Manevi tazminat aldğımız için ne sigorta dan ne de TSRŞB'den tazminat talep edemeyeceğimi söyledi. Ama yaptığım araştırmalar neticesinede bu açılama bana inandırıcı gelmedi. Tekrar ilginize çok teşekkürler....