Re: Miras, veraset hakkında
3 ay içinde sulh hukuk mahkemesine başvurulmak suretiyle miras reddedilebilir. miras tüm aktif ve pasifiyle birlikte külliyen, kayıtsız ve şartsız olarak reddedilir. keyfiyet özel kütüğe işlenir.
Mirasın reddedilmesi halinde hak sahipleri dul ve yetim aylığı yani ölüm aylığı alabilirler mi? Mirasın reddedilmesi miras hukukunun konusuna girmektedir. Sosyal güvenlik hukuku bambaşka bir hukuk dalının konusudur. Sosyal güvenlik hakkından feragat söz konusu değildir. Hak sahipleri reddi mirasta bulunmuş olsalar bile sosyal güvenlik kurumlarının herhangi birinden ölüm aylığı alabilirler.
Babanızın vefatını öğrendiğiniz tarihten sonra sulh hukuk mahkemesine dilekçe ile başvurup, mirası reddettiğinizi belirtmeniz gerekir.
Veraset ilamı almak için bir süre yoktur. Veraset ve intikal vergisi beyannamesi vermek için 3 ay değil 4 ay süre vardır.
Altsoyu bulunan birinin tek mirasçısı altsoyu ve varsa o an resmi nikahlı eşidir. Babanızın hanımı olmadığına göre mirasçıları çocuklarıdır. Tek çocuk sizseniz, tek mirasçı sizsiniz. Başka çocuklar var ama vefat ettiyse onların çocukları da mirasçı olur.
Sizin reddi miras yapmanız durumunda sırasıyla diğer mirasçılara kabul edip etmediği sorulur. Onların da buna göre reddi miras yapması gerekir.
Cevabınıza çok teşekkür ederim.
Aklıma takılan bir nokta daha belirdi. Veraset ilanı almak için süre yok ama mirası reddetmek için 3 aylık bir süre var. Peki şu halde veraset ilanını almadan mahkemeye dilekçe verip, mirası reddetme işlemlerini başlatabilir miyim? Bir de ben mirası reddettiğimde eşim ve kızım da benim mirasçılarım olarak reddetmiş sayılırlar değil mi? (biraz anlayamama sorunum var bu hukuk olayını kusura bakmayın)
Çok teşekkürler tekrar
Eşiniz hiçbir şekilde babanızın mirasçısı olamaz, sizin mirasçınızdır. Dolayısıyla reddi miras olayıyla onun ilgisi yok. Ama kızınız babanızın mirasçısı durumuna gelecektir. Reddi miras işlemi gerekir.
Medeni Kanunumuzun miras hukuku kurallarına göre, murisin borçları mirası reddetmemiş mirasçılara geçer. Eğer mirasçılar 3 ay içinde mirası reddetmezlerse miras bir kül halinde, yani hak ve borçlarla birlikte mirasçılara geçer. Miras ilkin birinci zümredeki mirasçıların hakkıdır. Yani murisin çocukları ve torunları; eğer bunlar mirası reddetseler, miras ikinci zümreye geçer. Eğer bunlarda reddetseler üçüncü zümreye o da reddederse bunun sonucunda miras devlete kalır. Devlette borçlardan dolayı sorumluluğu tereke miktarıyla sınırlıdır. Yani siz mirası reddedip başkasına mirasın geçmesi halinde sizin sorumluluğunuza gidilemez ve borçları ödeme gibi bir durum olmaz.
Gerçekten de çok teşekkürler. Veraset ilanı almadan reddi miras için başvurabiliyor muyum? Onun cevabını göremedim. Bir de Son bir soru: :rolleyes: Kendim reddi miras dilekçesi verirken 2 yaşındaki kızım için de verebilir miyim? Aslında 18 yaşına gelmemiş kişiler hukuksal işlemlere başvurabiliyorlar mı anlamadım? Bu konuları internette araştırırken ufak yaşta bir çocuğa babasının borçlarının kaldığına dair bir haber okumuştum. Sizi de çok oyalıyorum kusura bakmayın.
Tekrar teşekkürler,