Nafaka İndirimi İçin Dava Açma Süresi
Benim sorum nafaka indirimiyle ilgili olacak.Bundan 3 ay önce anlaşmalı bir şekilde eski eşimle boşandım.Eski eşmin boşanmayı uzunca bir süre sürüncemde bırakması dolayısıyla sadece boşanmak için şu an işim olmadığı için yüksek bir nafaka bedelini kabul ettim.Ama şu an bu nafakayı ödemekte güçlük çekiyorum.Nafakanın indirilmesine yönelik bir dava açabilmem mümkünmüdür? Mümkünse bunun için boşanmadan sonra şu kadar zaman aralığı geçmesi gereklidir diye bir hüküm kanunda varmıdır?
Desteğiniz için şimdiden teşekkür eder, çalışmalarınızda başarılar dilerim.
Re: Nafaka İndirimi İçin Dava Açma Süresi
Sayın Muratcelebian,
Nafaka,alacaklı tarafın evlenme olmaksızın fiilen evliymiş gibi yaşaması, yoksulluğunun ortadan kalkması ya da haysiyetsiz hayat sürmesi halinde mahkeme kararıyla kaldırılır.
Tarafların mali durumlarının değişmesi veya hakkaniyetin gerektirdiği hallerde iradın artırılması veya azaltılmasına karar verilebilir.
Hakim, istem halinde, irat biçiminde ödenmesine karar verilen maddi tazminat veya nafakanın gelecek yıllarda tarafların sosyal ve ekonomik durumlarına göre ne miktarda ödeneceğini karara bağlayabilir.
Siizn durumunuzda ise herhangi bir değişiklik olmadığını görüyorum ve kesinleşen bir karar var. Herhangi bir değişim olmadığı sürece siz belirtilen nafakayı ödemek zorundasınız. Herhangi bir değişiklik de ise ( bu sosyal bir değişiklik olabileceği gibi ekonomik bir değişiklik de olabilir ) nafakanın indirilmesini veya tamamen kaldırılmasını dava edebileceğiniz gibi karşı tarafta arttırılmasını dava edebilecektir.
Re: Nafaka İndirimi İçin Dava Açma Süresi
Nafaka 3.kişi tarafından mahkeme konusu olabilirmi..