Ceza ertelemesi tekrar olur mu?
Asliye Ceza Mahkemesinden 2 yıl 4 ay hapis cezası aldım. 1999 yılındaki şartlı salıverme yasasını 1 ay gibi kısa bir zamanla yararlanamadım. Yargıtay da cezayı 2005 yılının sonunda onadı. 2000 yılında ilk tutuklandığımda 1 ay ceza evinde kaldım. yargıtay cezamı onadıktan sonra tekrar tutuklanma kararım çıkınca savcılık tarafından okuduğum için yaza kadar cezam ertelendi. 2006 yılında yaz ayları döneminde 3 ay cezaevinde kaldım. Sonra tekrar 6 ay süreyle cezam ertelendi, okula kaydımı yaptırabildim. Kocaeli Üniversitesi Elektrik Müh. 4. sınıf öğrencisiyim 20 güne kadar 6 ay erteleme süresi dolacak.
Benim isteğim sadece son senemi okumak diplamamı almak istiyorum. Savcılığın tekrar cezaerteleme yetkisi yokmuş sanırım. İnfazımın okul bitinceye kadar erteletmek için ne yapmam gerek. Cumhurbaşkanına dilekce mi yazmalıyım!!!. 7 ay cezam kaldı tabiki cezamı cekicem. Vatanıma aileme faydalı bir insan olmak istiyorum. Önerilerinizi bekliyorum.
İlginize teşekkür ederim.
Re: Ceza ertelemesi tekrar olur mu?
Sayın Alperen34;
Cezanız aşağıdaki maddenin 1. fıkrasına göre ertelenmiş, ancak 2 fıkra hükmü sizin durumunuza daha çok uyuyor.
2. fıkraya göre savcılığa dilekçe ile başvurunuz, ekinde mutlaka öğrenim durumunuz gösterir belgeyi ekleyiniz.
Ancak, savcılık tarafından size 1. fıkraya göre süre verilmiş olduğundan bu kez 2. fıkaraya istianden tekrar süre verilip verilemeyeceği konusunda net bir bilgi sahibi değilim.
Bu bakımdan, bilgi sahibi olan meslektaşlarımın görüşlerinin size yol gösterebileceğini düşünüyorum.
Saygılarımla
Hükümlünün istemiyle infazın ertelenmesi
MADDE 17 - (1) Üç yıl ve daha az süreli hapis cezalarının derhâl infazının, hükümlü veya ailesi için mahkûmiyetin amacı dışında ağır bir zarara neden olacağı anlaşılırsa, hükümlünün istemi üzerine infazı Cumhuriyet Başsavcılığınca ertelenebilir. Erteleme süresi altı ayı geçemez.
(2) Üç yıl ve daha az süreli hapis cezaları; hükümlünün yüksek öğrenimini bitirebilmesi, ana, baba, eş veya çocuklarının ölümü veya adı geçenlerin sürekli hastalık veya malûllükleri nedeniyle ailenin tarım topraklarının işlenebilmesinin olanaksız hâle gelmesi veya hükümlünün hastalığının sürekli bir tedaviyi gerektirmesi gibi zorunlu ve çok ivedi hâllerde, Cumhuriyet Başsavcılığınca altı ayı geçmeyen sürelerle ara verilerek infaz edilebilir. Ancak bu ara verme iki defadan fazla olamaz.
(3) Erteleme isteminin kabulü, güvence gösterilmesine veya diğer bir koşula bağlanabilir.
Sayın Yüksel!
Zaten 2 nci fıkra hükümlerince ara verme uygulanmış.
Evet haklısınız 2. madde uygulandı sanırım, ben iki hakkımıda kulandım. Tekrar savcılıktan izin alamıyomuşum sanırım. Çıkar bir yol arıyorum.
Sayın Elvancetinkaya çok haklısınız, 2. fıkraya göre erteleme verilmiş ve iki kez de ara verilmiş, bu bakımdan yeniden bir süre verilmesi söz konusu olamayacak.
Saygılarımla
Cumhurbaşkanımıza dilekçe yazsam durumumu belirtsem sonuç alabilirmiyim. Yoksa umutsuz vakamıyım:(
Cumhurbaşkanı af yetkisini Anayasanın 104 ncü maddesinden alır.Cumhurbaşkanının yürütme alanına ilişkin görev ve yetkilerinin sıralandığı Anayasa’nın 104. maddesi, “Sürekli hastalık, sakatlık ve kocama sebebi ile belirli kişilerin cezalarını hafifletmek veya kaldırmak” hükmünü içeriyor.Ama yerinde olsam yine de yazardım.
Üç sorum olcak;
1. Erteleme süresi dolunca teslim olmazsam yatırdığım kefalet yanacakmış, peki yattığım 3 ay silnir mi? tekrar yatmak zorunda kalırmıyım.
2. Başka dosyadan 3,5 ay tutuklu kalmıştım. Dosya 3'e bölünmüştü; 1. çete, 2. Agır ceza, 3. ise asliye cezaydı. Olayla ilgim olmadığı için çete ve agır cezadan beraat ettim fakat asliye ceza 6 yıldır devam ediyor, bu dosyadan yattığım süreyi saydırabilirmiyim.
3. Cumhurbaşkanımıza yazılmış örnek bir dilekçe nasıl temin ederim.
ilginize tekrar teşşekür ederim.
Bana bu konu hakkında bilgi verebilecek biri varsa yardımcı olsun. Gereken neyse yapmaya hazırım :(
Kimse bu konuda bişi bilmiyor sanırım. Yardımcı olun lütfen:confused: