Askerik dönüşünde kıdem tazminatı ödenir mi?
Benim sorum özet olarak şu: Askere giderken alınmayan kıdem tazminatı, askerlik dönüşünde alınabilir mi?
Ben 16 ay çalıştığım iş yerime olan çalışma yükümlülğüm nedeniyle kıdem tazminatımı alamadan ücretsiz izinli olarak askere gittim. Askerlik dönüşü aynı işyerinde çalışmaya başladım. 2 hafta oldu çalışmaya başlayalı; ancak istifa etmeyi düşünüyorum.İstifa edersem askere gitmeden önceki 16 aylık çalışmamdan doğan kıdem tazminatımı iş yerimden talep etme hakkım var mı? Ayrıca işyerim eğer "sen burda işe başladın artık tazminat talep edemezsin" derse iş mahkemesinde dava açmak suretiyle askere giderken "ancak ücretsiz izinli olarak gidebilirsin, kıdem tazminatını almak için istifa etmen gerekir ve bu durumda da bize sözleşmeden doğan şu kadarlık tazminatını ödemen gerekir" şeklinde zora koştuklarından hareketle bir hak elde edebilir miyim? Yardımcı olursanız sevinirim.
Saygılarımla
Re: askerik dönüşünde kıdem tazminatı ödenir mi?
İşçinin askerlik nedeniyle istifa edip kıdem tazminatı alması mümkün. Ama siz askerlik nedeniyle istifa etmemişsiniz. Üstelik askerlik süresince iş akdinizin askıda olduğu konusunda işverenle zorlama ile de olsa anlaşmışsınız gibi görünüyor. Yani askerlik nedeniyle fesih söz konusu değil. Bu durumda askerlik nedenine dayanarak kıdem tazminatı almanızın mümkün olmadığını düşünüyorum. Şayet askerlik dönüşü işe başlamamış olsa idiniz sanırım alabilirdiniz. Şu anda askerlik öncesi ve sonrası birleşmiş ve tek akit haline gelmiş görünüyor. Bence siz başka bir haklı sebep (İş Yasası. md.24) bulmaya çalışın. Selamlar.