-
İhbar tazminatı
Sn.Baylar;
Bendeniz özel bir bankada 23.5 yıl çalışıkan sonra emeklilik şartlarımın yerine gelmesi nedeniyle emekli olmaya karar vermiştim.14.12.2006-01.01.2007 tarihleri arası "doktor istirahali"olduğum için bankaya gimedim.29.12.2006 günü raporumun devam etiği bir arihe bankaya hiaben bir dilekçe yazarak 04.01.2007tarihi itibariyle emekliliğimi istedim.Banka sırf 300 milyon daha fazla "kıdem azminatı ödememek tamamen benim talebim hilafına kendince beni 31.12.2006 tarihinde emekliye ayırarak kıdem tazminatımı bu tarihe göre hesap ederek bana ödedi(ki 31.12.2006 tarihinde raporum devam ediyordu.01-02-03.01.2007 tarihleri de bayram tatiliydi).Bankanın önüme koyduğu ibraname üzerine".....fazlaya ilişkin her türlü yasal talep ve dava açma hakkım saklı kalmak şartıyla tarafıma ödenen paraları aldım"diye not koydum.Bana göre banka,tek taraflı olarak benim iş akdimi fesh etti.Dolayısıyla da bana Tis gereği4 maaş tutarında "ihbar tazminatı"da ödemesi gerekirdi.
1-Bu konu ile ilgili "ihbar azminatını"da hak edip hak etmediğim konusunda ki hukuki görüşünüz nedir?
2-İşveren kötü niyetle hareket ettiği için ihbar tazminatına ilave olarak iş kanunu gereği "kötü niyet azminatı"da doğar mı?
-
Re: İhbar tazminatı
İşverenin işçiyi emekli etmesi yasal olarak mümkün değil. Burada işverenin yaptığı eylem, iş akdinin işveren tarafından feshidir. Bu durumda ihbar tazminatına da hak kazanmanız gerekir. Raporlu olunan sürede işverence yapılan fesihler, rapor süresinin sonunda hüküm doğurur.Bankanızda 30 dan fazla çalışna olduğundan, bu fesih karşısında işe iade davası açma hakkınız mevcut olup, bu durumda olan işçilerin kötüniyet tazminatı istemesi söz konusu değildir. Bir avukatla görüşmenizde yarar var.