Yeni işverenin sorumluluğu
Yeni bir iş bulduğum için istifa ettim... Bu nedenle yeni işyerinin bu konudaki sorumluluğu nedir?
Eğer ihbar tazminatı ödemeyi kabul ederek bildirim süresi bitmeden işten ayrılırsam, diğer işime yasal olarak bildirim süresi sonunda başlarsam herhangi bir yaptırımı olur mu?
Re: yeni işverenin sorumluluğu
Sitemizin 'İnsan kaynakları' bölümünden şu alıntı cevap sorunuza yant olabilir sanırım..
Alıntı:
Harun Gür rumuzlu üyeden alıntı
Yeni işverenin sorumluluğu
MADDE 23. - Süresi belirli olan veya olmayan sürekli iş sözleşmesi ile bir işverenin işine girmiş olan işçi, sözleşme süresinin bitmesinden önce yahut bildirim süresine uymaksızın işini bırakıp başka bir işverenin işine girerse sözleşmenin bu suretle feshinden ötürü, işçinin sorumluluğu yanında, ayrıca yeni işveren de aşağıdaki hallerde birlikte sorumludur:
- İşçinin bu davranışına, yeni işe girdiği işveren sebep olmuşsa.
- Yeni işveren, işçinin bu davranışını bilerek onu işe almışsa.
- Yeni işveren işçinin bu davranışını öğrendikten sonra dahi onu çalıştırmaya devam ederse.
Re: yeni işverenin sorumluluğu
Sanırım burda iş sözleşmesinin süreli yada süresiz olması önemli.Arkadaşımız hangisine dahil bilmiyorum.Aslında bu 23.madde neyi ifade ediyor yada nasıl bir yaptırım hedefliyor bilmiyorum."Sorumludur" derken diyelim ki x kişi yada firma sorumlu bulundu,bunun cezası ne?
Re: Yeni işverenin sorumluluğu
evet.. diyelimki yeni işveren sorumlu bulundu.. bu durumda bunun yaptırımı ya da cezası nedir?
Eski işvereninize ödemek zorunda olduğunuz ihbar tazminatından aynen, yani müşterek ve müteselsil olarak yeni işveren de sorumludur.
Ayrıca işçinin bildirim süresine uymaması veya belirli süreli iş sözleşmesi ile çalışan işçinin haklı bir neden olmaksızın iş akdini süresinden önce feshetmesi halinde eski işverenin ispat edeceği bir zarar ve ziyan oluşmuşsa, Borçlar Kanunu genel hükümleri içerisinde yeni işveren bu zarar ve ziyandan da sorumludur.
Selamlar,