Miras Ortaklığının Giderilmesi ve Miras Borcu
Dayım bundan iki sene önce(15 Mart 2005) vefat etti. Dayımın çocuğu olmadığı için sahip olduğu iki katlı evin 6/12'si eşine, 3/12'si babasına, 1/12 şer pay da diğer üç kardeşine kaldı. Bununla birlikte Dedem 20.11.2006 da vefat etti. Bu yüzden üzerindeki pay üç çocuğuna geçti. Kardeşlerin pay hakkı ikiye katlanmış oldu. Ama ne yazık ki teyzem ve dayım hiçbir şekilde paylaşmaya yanaşmak istemiyorlar.Halam(6/12) ve annem(2/12) payını bana temlik etmek istiyor. Bunu nasıl yapabiliriz. Diğer ortaklar gelmeden, veraset ve intikal vergisini yatırdıktan sonra Tapuyu hisseli hale getirebilir miyiz?
Ben dayımın yanında küçük yaşlardan beri kalmaktayım, ama resmi olarak bir kaydım yok. Yaklaşık 20 yıldır da onlara bakmaktayım, elimden geldiğince.Dayımın sahip olduğu evin yapımında elden dayıma para yardımında bulundum. Bu para yaklaşık olarak iki katlı bir binayı yapmak için yeterli bir para, artı şu anda da evin camı, doğalgazı gibi masraflarını da halen yapmaktayım. Benim harcadığım bu paraları (eşi de bunu kabul etmekte) geri alabilme şansım var mı? Ya da Evlatlık olarak bir hak iddia edebilir miyim? Evin yapımında kullanılan paranın benim harcadığım şahitlerle ispatlanırsa bir hak iddia edebilir miyim?
Şimdiden böyle bizleri aydınlatıcı forum sitesi yaptığınız ve sorularımızı cevaplandırdığınız için teşekkürler... İyi Çalışmalar...
Re: Miras Ortaklığının Giderilmesi ve Miras Borcu
Öncelikle, miras kalan evin mirasçılar adına intikalini sağlamanız gerekir. Ancak o zaman herkesin hissesi belli olduğu için hisseleri üzerinde tasarrufta bulunabilir.
Ancak, size satışında, problem olabilir. Hisedarların şufa hakkı vardır. Öncelikle kendileri almak isteyebilirler.
Eve yaptığınız masrafları talep edebilirsiniz. Ancak bu bir dava konusu olacaktır
Re: Miras Ortaklığının Giderilmesi ve Miras Borcu
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler. Son bir şey daha öğrenmek istiyorum sizden; "Eve yaptığınız masrafları talep edebilirsiniz." demişsiniz. Bunu fiiliyata nasıl geçirebilirim, hangi yolu izlemeliyim. Bu konuda da beni aydınlatırsanız minnettar olurum.Tekrar teşekkür ederim...