banka tarafından kredili bi araç rehinli yani üzerindeki rehin ile birlikte baska birine devredilebilirmi satışı mümkünmüdür üzerindeki rehin ile birlikte tşkler iyi formlar
Printable View
banka tarafından kredili bi araç rehinli yani üzerindeki rehin ile birlikte baska birine devredilebilirmi satışı mümkünmüdür üzerindeki rehin ile birlikte tşkler iyi formlar
Bence mümkündür. Araç rehin yükü ile birlikte devredilebilir.
Sayın Tungaya katılamıyorum
Rehin ile haciz birbirinden farklıdır. Menkul rehninde, rehnedilen menkulün, alacaklıya teslimi koşulu vardır. Araç kredileri ve Esnaf kefalet Kooperatifi kredileri için konan özel hükümle, merhun borçluda kalabilir. Bu nedenle, aracın zilyetliğinin devri için, alacaklının onayı gerekir. Zaten, rehin sözleşmesi ile birlikte aracın satılamayacağı, hem trafik kaydına, hem ruhsata işleniyor
Sayın Atay'a tam olarak katılamıyorum, Şöyleki; kural olarak menkul rehninde zilyetliğin devri için alacaklının onayı gerekir.Nitekim Medeni kanunumuzun "MADDE 939.- Kanunda öngörülen ayrık durumlar dışında taşınırlar, ancak zilyetliğin alacaklıya devri suretiyle rehnedilebilir." düzenlemesini içermektedir.
Diğer yandan "MADDE 940.-2.Fıkrası; Gerçek veya tüzel kişilerin alacaklarının güvence altına alınması için, kanun gereğince bir sicile tescili zorunlu olan taşınır mallar üzerinde, zilyetlik devredilmeden de, taşınır malın kayıtlı bulunduğu sicile yazılmak suretiyle rehin kurulabilir. Rehnin kurulmasına ilişkin diğer hususlar tüzükle belirlenir." düzenlemesi lie menkul rehinlerinde zilyetlik devredilmeden de rehin kuralabilmektedir.Bu düzenlemenin artık yeni medeni yasayla sicile tescili zorunlu olan taşınır mallar üzerinde rehin hakkı kuralabilmesi ve taşınırın devri için zilyetliliği şart koşmadığı ve zilyetliliğin devrinde alacaklının muvaffakatini aramaya gerek kalmadığını düşünüyorum.Sonuç olarak Sayın Tunga'nın belirttiği gibi aracın rehin hakkıyla devredilebileceği görüşündeyim.