-
Kira Sözleşmesi
Ben 2006 Ocak ayında 1 yıllık 500 Ytl bir ev kiraladım.07.01.2007 tarihinde sözleşmem sona erdi,ama ev sahibim ile zam için bir görüşmem olmadı.07.02.2007 tarihinde 500 ytl olan kira bedelini,540 ytl olarak bankaya ödemesini yaptım.Ev sahibim beni 09.02.2007 tarihinde arayarak kiraya 100 ytl zam yapmamı istedi,ben de kabul etmedim.Bana ihtarname çekerek evi boşaltıracağını söyledi.Böyle bir hakkı varmı , benim yasal olarak hakkım nedir.
-
Re: Kira Sözleşmesi
Kira kontratında senelik artışa dair herhangi bir şey yazılıysa bağlayıcıdır.
Orada belirtilen artış yapılmadıysa eksik ödemeden dolayı ihtar çekip eksik miktarı talep eder. Eksik miktarı 30 gün içinde yatırmazsanız temerrüdden tahliye edilebilirsiniz.
Kiranın zamanında yatırılmaması veya eksik yatırılması ihtar hakkı doğurur.
İhtar sonrasında 30 gün içerisinde ödeme tamamlanmazsa temerrüddür.
30 gün içerisinde ödense bile bir kira yılı içinde iki haklı ihtar tahliye sebebidir.
Kira artış oranı kira sözleşmesinde yazılı değilse ÜFE oranında yapacağınız artış yeterlidir. (yaklaşık %10, kiranızı 550 YTL yapmanız halinde sorun çıkmaz.)
-
sözleşmede artış ile ilgili bir hüküm yoksa benim kanaatimce ihtar çekme süreside geçtiği için zam yapmadan aynı sartlarda kira szöleşmesi uzar.açacağı kira tespit davası ancak diğer yıl için hüküm doğurur.çünkü ihtarın amacı kira artışı yapma iradesini ve artış miktarındaki iradesini ortaya koyma amaçlıdır.
eğer sözleşmede artış ile ilgi hüküm varsa macera adlı arkadasımıza tamamen katılıyorum
-
Cevaplarınız için çok teşekkür ederim.Kira kontratında belirtilen bir zam oranı yok,yani şu anda benim ihbarname çektiği zaman meskeni boşaltmam zorunlu değil anlamına mı geliyor...
-
ama size eğer icra yoluyla takip yaparsa muhakkak itiraz edin icra dairesine.size tebligat gelecektir zaten