Engellilerde Zorunlu Emeklilik
Ben Türk Telekom a 2001 yılında engelli mühendis sınavı ile işçi statüsünde giren bir çalışanım. Daha önce muhtelif özel şirketlerde SSK lı olarak çalıştım ( ssk ilk giriş 10/1990) halende Türk Telekom da ssk lı olarak çalışıyorum. 10/2005 tarihinde emeklilik sürem doluyor ve şirket özelleştirme sürecine girdiği için süresi gelen ssk lı çalışanlarını hemen emekliye sevk ediyor. Ama ben daha 38 yaşındayım ve çalışmaya devam etmek istiyorum. Şirkette Kapsam Dışı Personel statüsündeyim. Kamu payı %50 nin altına düştüğünde kanun gereği otomatikman havuza gideceğiz. (tabii ben o tarihe kadar emekli olmazsam.)
Emekli olduğumda ssk dan alacağım maaş malumunuz. Bu yaştan sonra da özel şirketlerde şu kriz ortamında iş bulmam oldukça zor. 3. Derece engelliyim ve sağ diz üstü protez kullanıyorum. Sakatlık oranım %50. Kanunları okuduğumda ssk ile emekli sandığı emeklilik şartlarında farklılık olduğunu gördüm. Emekli sandığında "çalışan eğer isterse emekli olur" diye bir söz geçiyor. Oysa bu ssk da yok . Bu eşitsizlik değilmidir?
Yeni iş kanununu inceledim işverenin fesih şartları altında emekliliği haketmiş olmak gibi bir koşul yok. Beni şirket zorla emekliliğe sevk ederse nasıl hukuki bir yol izleyebilirim ?
Bu konuda bana yardım edebilirseniz çok sevinirim.
Saygılarımla..