Sigortasız personel çalıştırılması
Merhabalar,
Yaklaşık 4 ay önce grafik tasarımcı olarak başladığım iş yerimde, sigortamın başlatılmadığını vizite ihtiyacım çıktığında öğrenmiş oldum. Bana vizite veremeyeceklerini çünkü sigortamın başlatılmadığını, yeni bir şirket kurulacağını ve sigortamın o şirket üzerinden başlatılacağını söylediler. 4 aydır burada çalıştığıma dair elimde elektronik postalar ve yapmış olduğum işler mevcut. Sağlık nedenlerimden dolayı sigortamı kullanmak istiyorum fakat ödenmediği için yapamıyorum. Konu hakkında nasıl bir yol izlemem gerekir. Tazminat davası açabilirmiyim ? Yardımcı olursanız sevinirim.
Saygılarımla
Re: Sigortasız personel çalıştırılması
Sayın tolgatumer ;
Öncelikle bağlı olduğunuz Çalışma Bakanlığı bölge müdürlüğüne başvurarak mağduriyetinizi (özellikle işe başlama tarihinizde işe girişinizin yapılmadığını) belirten bir dilekçe ile başvurunuz. Tutulacak tutanak mahkemede oldukça işe yarayacaktır. Ayrıca şahitlerle ve bahsettiğiniz gibi e-mail ve varsa diğer belgeleride ilgili müfettişe ibraz ediniz. Daha sonra açacağınız hizmet tespit davasından sonra geçmişe yönelik hak talebinde bulunabilirsiniz. Ancak, yine de konusunda uzman bir hukukçu görüşünü beklemenizi tavsiye ederim.
Saygılarımla.
Onur bey çok teşekkür ederim ilgilendiğiniz için.
İşvereninizin bağlı olduğu Sosyal Sigortalar Kurumu Müdürlüğü'ne yazılı şikayette bulunmanız gerekir. SSK şikayetiniz sonucu hizmetlerinizi müfettiş marifetiyle tespit edemezse, hizmet tesbit davasını işvereniniz ve SSK aleyhine açmanız gerekir.
Selamlar,
merhabalar
bende 7 aydır bir firmada calışmakta bulunuyordum 04-08-2008 tarihi itiabariyle iş akdime son verildi ve bu gecen 7 aylık süreç içinde sigortam yapılmadı ne gibi bir yasal süreç izleyerek hakkımı arayabilirim şimdiden tesekkurler
İŞvereniniz ile beraber SGK Başkanlığı'na anılan döneme ilişkin olarak "Hizmet Tespit Davası" açamanız gerekmektedir.