İzin hakkının kullandırılmaması
Özel bir şirkette 5 yıldır çalışmaktayım.Şu ana kadar sadece 17 gün izin hakkımı kullandım.İzin haklarımın kullandırılmaması ve uzun çalışma saatlerinde çalıştırılmam haklı fesih hakkı verir mi?Nasıl bir dilekçe ile işverene işten ayrılmam gerektiğini bildirmem gerekir.Yardımlarınız için teşekkürler.
Re: İzin hakkının kullandırılmaması
Senelik izin kullanıldırılmaması işçi açısından haklı istifa nedeni oluşturmaz. Çünkü senelik izine ayrılma zamanını belirleme yetkisi işverene aittir. Ancak, işçinin onayı alınmadan fazla mesai yapılması ve fazla mesainin karşılığı olan ücretin ödenmemesi işçiye haklı istifa etme hakkı kazandırır. Selamlar.
Sayın Bilgili ; Ekonomik nedenlerden veya işin özelliğinden kaynaklı (örneğin, hafta içi bakımı yapılamayan buhar kazanının mutlaka bir tatil günü yapılması gerekiyorsa) bir veya bir kaç personele fazla mesai yaptırılmak istenmesinde "işçinin onayı" na gerek varmı? Diğer bir ifadeyle, işçi onay vermezse o iş yapılamayacak mı?
Saygılarımla.
Sn. onur06,
Abbas Bey, konuyu İş Kanunu'nun fazla çalışma ile ilgili genel hükümleri açısından değerlendirmiş ki, değerlendirmesi doğrudur.
Belirttiğiniz tarzdaki işlerde (bakım-onarım, güvenlik vb.) fazla çalışma konusu genellikle iş sözleşmeleri veya varsa toplu iş sözleşmeleri ile ayrıca düzenlenir. Kaldı ki İş Kanunu'nun "Zorunlu nedenlerle fazla çalışma" başlıklı 42. maddesi ile de işverene işçinin muvaffakati olmaksızın çalıştırma yetkisi verilmiştir. Bu nedenle o işler her halükarda yaptırılır/yapılır. Yapılmaması işverene geçerli ve hatta bazı durumlarda haklı nedenle fesih yetkisi verir.
Selamlar,
Sayın GÜR ; Sayın Bilgili' nin verdiği yanıttan ilgililer yanlış sonuç çıkarabilir endişesiyle o soruyu sordum. Verdiğiniz yanıt, olabilecek tereddütleri giderdi. Teşekkür ediyorum.
Saygılarımla.