-
Babalık davası
Herkese Merhaba,
Ben 2005 eylül ayında evlendim ve hemen hamile kaldım şu anda 9 aylık bir kızım var eşimle kasım ayında anlaşmalı boşandık fakat kendisi bazı psikolojik sorunları olan biri olduğu için oğrendimki bana babalık davası açmış.Bende kendimden çok emin olduğum için bu davayı kazandıktan sonra kendisine manevi tazminat davası açmayı planlıyorum.Sizden öğrenmek istediğim böyle bir manevi tazminat davasında tazminat bedelinde bir üst sınır varmı ve bu tür bir davayı kazanma ihtimalim nedir?
Şimdiden herkese teşekkür ederim.
-
Re: Babalık davası
Sayın sehrazat,
manevi tazminat türünde alt ve üst sınır yoktur. Yaşadığınız elem ve vicdani rahatsızlığınızı yok edecek miktarı tazminat olarak talep edebilirsiniz.
Kazanma ihtimalkinizi bizler bilemeyiz ama davanızın kurgusunun iyi olması gerekir. Mutlaka avukat yardımı alınız
-
Dava reddedildiği taktirde;
Bu dava sebebiyle uğramış olduğunuz maddi kayıplarınız varsa manevi ile birlikte maddi tazminat da isteyebilirsiniz.
Manevi tazminat için bir üst limit yok. Hatta harca tabii olmadığından istediğiniz kadar sıfır koyabilirsiniz talebinize. Ancak önemli olan hakimin kaç liraya hükmedeceğidir. Manevi çöküntünüzü çok iyi bir şekilde dile getirmelisiniz. Ve büyük rakamlar çıkacağını düşünmemelisiniz.
-
Harca tabi olmaması boşanmanın eki olarak boşanma kararı çıkmadan davanın herhangi bir döneminde talep edilmesi halinde söz konusudur.
Bunun dışında açılan manevi tazminat davalarının talep edilen miktara orantılı bir harca tabi olmadığından emin misiniz? O zaman herkes herkese milyarlık manevi tazminat davaları açar.
-
Sayın macera,
Bana bilgilerimi kontrol etme fırsatı veren sorunuz için öncelikle teşekkür ederim. :)
Beni yanıltan şu oldu; elimdeki bilirkişiliğini yaptığım dosyalarda manevi tazminat için sürekli maktu harç uygulandığını görüyorum. Harçlar kanununda ayrıntılı bir düzenleme bulamayınca soluğu adliyede aldım.:) Mahkeme kalem müdürü 'maktu harç alıyoruz' dedi. Vezne 'nisbi harca tabii' dedi. Elimde birbirinin zıddı iki bilirkişi beyanı olunca 3. bilirkişi beyanı için tevzi'de aldım soluğu.
Haklısınız. Nisbi harca tabiymiş.
Yine de manevi tazminat taleplerinde fazlaya ilişkin hakkın saklı tutulması imkanı olmadığından eğer davacının maddi durumu yerindeyse makul miktarda sıfır koymasında yarar var. Dava sonunda fazla yatırılmış harç varsa nasıl olsa iade alacaktır.