Banka Hesap Ekstrelerinin İspat Kuvveti
Merhaba değerli meslektaşlarım.Ben bir stajer avukatım,mesleğe yeni başladım.Açmış olduğum vekalet hakkının kötüye kullanılması ile ilgili bir davada karşı taraf ödeme yaptığı iddiası ile banka hesap ekstresi'ni delil olarak gösterdi.Banka hesap ekstrelerinin ispat kuvveti nedir?Acaba bir yazılı delil başlangıcı mıdır;yoksa kesin delil midir;yoksa delil niteliği dahi taşımaz mı?Eğer bu konuda bana yardımcı olabilirseniz sevinirim.İyi çalışmalar..
Re: Banka Hesap Ekstrelerinin İspat Kuvveti
Banka dekontu banka cüzdanı esas delil kabul edilemez. Üzerlerinde de yazar.
Karine teşkil eder. Ancak mahkeme buna istinaden bankaya soracaktır. Banka kayıtları esastır ve delil sayılır.
Banka kayıtlarında yer alan ödemeler,ödemenin ne için ve hangi hukuki ilişkiye dayanarak yapıldığı konusunda herhangi bir açıklama içermiyor.Bu nedenle yer alan ödemenin kesin delil niteliği taşıdığı nasıl söylenebilir ki?
Banka elindeki kayıtlara göre o işlemin asıl dekontunu bulur onaylar mahkemeye yollar. Burada hangi hesaptan hangi hesaba para transferi yapıldığı açıkça gözükecektir. Kişi bunu internet bankacılığı kullanarakta yapsa banka verilerinde bu kayıt oluşacaktır. Doğal olarak bu ödemenin ne amaçla yapıldığı gönderen tarafından yazdırılmadı ise bilinemez amma kişinin bir ödeme yaptığı kesinlik kazanır. Bu durumda karşı tarafın yani sizin bu ödemenin o ödeme olmadığını ispat etmeniz gerekecektir. Ki anladığım kadarıyla açılan davada başkaca bir ticari ilişki olmadığından karşı tarafın parayı ne amaçla gönderdiğini açıklaması kabul görecek bir durumdur..
Acaba bu konu ile ilgili olarak bir Yargıtay kararı göstermeniz mümkün mü?Yine de çok teşekkür ederim vermiş olduğunuz bilgi nedeni ile.
benim de hesap ekstresi ile ilgili bir davam oldu.mahkeme hesap dökümüne karşılık onay için bankadan teyit yazısı istiyor.dolayısıyla banka kayıtları farklı çıkmayacağı için delil teşkil edecektir.