-
Kopya Vermek
Ünİversİte 3.sinif ÖĞrencİsİyİm
2 Hafta Önce GİrdİĞİm Krİmİnolojİ Fİnal Sinavda Sinav GÖzlemcİsİ Olmayan Dersİn Hocasi Sinav Salonuna Gİrdİ Ve ÖnÜmdekİ Arkadasin Bana BaktiĞini SÖyleyerek ÖnÜmde Oturan Arkadastan KaĞidini Aldi
Sinav AÇiklandiĞinda Arkadasimla Bİrlİkte Benİm Notumunda Sifir OlduĞunu GÖrdÜm
Sinav Bosluk Doldurmaydi Ve Cevaplarimin Hepsİ DoĞruydu Ayrica TÜkenmez Kalemle Yazmistim
Bununla İlgİlİ Bİrkac Sorum Var (sinav Sonucu Maddİ Hata İtİrazinda Bulundum)
1)hocanin 0 Vermesİ Hukuka Uygunmu?
2) Kopya TutanaĞini Sinav GÖzlemcİsİ İmzalamadi Ve Hakkimda SoruŞturma AÇildimi Bİlmİyorum YÜrÜtme Durdurma İstemlİ İptal Davasi AÇsam SonuÇ Ne Olur? Dava Tahmİnen KaÇ Ayda SonuÇlanir?
3) Hakkimda SoruŞturma AÇilirsa Kopya Vermek SuÇundan Ceza Verİlebİlİrmİ? Yanİ Arkadasimin Benİm KaĞidima Bakmasi HİÇbİr Şekİlde Buna Meyİlm OlmadiĞi GÖrÜlse Bİle Bana Kopya Vermek SuÇu Olarak YÜklenebİlİrmİ?
4)İptal Davasini Kazanirsam Hocanin Bu Keyfİ İslemİne Karsi Tam Yargi Davasi AÇabİlrmİyİm? AÇsam SonuÇ Ne Olur?
5)konuyla İlgİlİ Örnek Dava DİlekÇesİ Olan Varsa Bana GÖnderİrse Çok Sevİnİrm Arkadaslar
-
Re: Kopya Vermek
Size sıfır vermelerinin gerekçeleri bilinmeden yorum yapmak hukuka uygun olmaz. Önce itirazınızın yanıtını alın oradaki gerekçeye göre izlenecek yol belirlenir.
-
sevgili hukuk sever
hoca benim hakkımda soruşturma açıp açmadığı belli değil
soruşturmacı su an benim ifademi kopya çeken arkadasın sorusturmasında tanık olarak alıyor
ayrıca kopya tutanagı diye bir sey de tutmamıs sadece arkadasımın bana baktıgını soyleyerek ıkımız hakkında kanuni işlem yapılmasını istemış
lutfen yardımcı olun yoksa bu derse tekrar calısmak zorunda kalıcam
-
hukuka uygunluğu konusunda bir bilgim yok ama bir şey yazmayıp sıfır alan öğrencilerde olduğuna göre bir sorun olmaz diye düşünüyorum..
2) Kopya TutanaĞini Sinav GÖzlemcİsİ İmzalamadi Ve Hakkimda SoruŞturma AÇildimi Bİlmİyorum YÜrÜtme Durdurma İstemlİ İptal Davasi AÇsam SonuÇ Ne Olur? Dava Tahmİnen KaÇ Ayda SonuÇlanir?
tutanak sınav gölemcisi tarafından imzalanmamışsa bir sorun yoktur.. eğer gözlemci kopye hakkında tutanak tutup kayda geçerse bir hakkında soruşturma açılır..
3) Hakkimda SoruŞturma AÇilirsa Kopya Vermek SuÇundan Ceza Verİlebİlİrmİ? Yanİ Arkadasimin Benİm KaĞidima Bakmasi HİÇbİr Şekİlde Buna Meyİlm OlmadiĞi GÖrÜlse Bİle Bana Kopya Vermek SuÇu Olarak YÜklenebİlİrmİ?
hakkında soruşturma açılmışsa yönetim kurulu toplanıp sana verilecek cezayı belirler.. eğer daha önceden bir soruşturma açılmamışsa pek bir şey olmaz büyük bir ihtimal sana sözlü uyarı verirler.. yönetmelikte kopye çekmekte, vermekte suçtur.. soruşturma sonucunda alacağın ceza yönetim kurulunun insafına kalmış biraz.
4)İptal Davasini Kazanirsam Hocanin Bu Keyfİ İslemİne Karsi Tam Yargi Davasi AÇabİlrmİyİm? AÇsam SonuÇ Ne Olur?
5)konuyla İlgİlİ Örnek Dava DİlekÇesİ Olan Varsa Bana GÖnderİrse Çok Sevİnİrm Arkadaslar
--
öğrenci işlerinden az çok anlayan biri olarak sadece bunları diyebileceğim diğer sorular hakkında bir bilgim yok..
-
Kanaatimce hocanin sana 0 vermesi uygun degil cunku disiplin yonetmeliginde sana 0 verilmesini duzenleyen herhangi bir ceza ongorulmemektedir.Bu nendele sana uyarma,kinama;uzaklastirma,vb. gibi bir cezanin hoca tarafindan degil mutlakave mutlaka okul disiplin kurulu tarafindan verilmesi gerekmektedir..Burada bazir bir hukuka aykirilik vardir.
Herhangi bir hazirlik islemine karsi yurutmeyi durdurma talepli bir dava acamayacagin icin hakkinda baslatilmamis olan bir sorusturmanin yurutmesini durdurmak icin bir dava acamazsin..
3) Hakkimda SoruŞturma AÇilirsa Kopya Vermek SuÇundan Ceza Verİlebİlİrmİ?
Onemli olan kopya cekmen degil ayni zamanda kopya vermemendir..Sayet kopya vermedigini arkadasinin senden habersiz kagidina baktigini ispatlarsan ceza almaktan kurtulabilirsin.Ancak sinav tutanaginin yani ogretim gorevlisinin kanaatinin bir karine teskil ettigini unutmamalisin..
4)İptal Davasini Kazanirsam Hocanin Bu Keyfİ İslemİne Karsi Tam Yargi Davasi AÇabİlrmİyİm?
Iptal davasini kazanirsan hocaya karsi degil,universiteye karsi tam yargi davasi acman gerekir.Ancak tam yargi davasiyla bir tazminat talep edebilmen icin bir zarara ugramis olman gerekir'misal olarak soz konusu idari islem yuzunden okulun uzamasi,vb. gibi.
Olayda arkadasinin sinav kagidinin elinden alinmasi tamamen hukuka aykiridir,burada ogretim gorevlisinin, disiplin kurulunun yetkisi dahilinde bulunan bir islemi kendisinin tesis etmesi yetki tecavuzu niteligindedir..Ayni zamanda soz konusu eylem egitim ogretimin engellenmesi niteliginde oldugu icin ayni zamanda cezai kovusturmayi da gerektirmektedir..
Ayni zamanda tutanak tutulmamis olmasi da usule aykirilik teskil etmektedir,bu nedenle acacaginiz iptal davasini kazanacaginizi dusunmekteyim..
Saygilar.
-
Cevap: Kopya Vermek
Olayda öğrencinin kağıdının alınmasının "yetki tecavüzü" yani suç olduğunu düşünmüyorum. Ben de araştırma görevlisiyim kopya eylemi içerinde bulunan öğrencilerin kağıtlarını almak zorundayız. Çünkü kopyadan ne kadar yararlandığının tespit edilmesi gerekiyor. Bunun için de kopya anında kopya unsuru öğrencinin cevap kağıdı ile birlikte alınıyor.