Havalandırma ve saat ücreti
İşyerimde lehim yapıyorum fakat havalandırma yok.buda sağılığımı rahatsız ediyor.
İstifa etmeyi de düşünüyorum.Bu nedenle istifa edeceğim için 14 günlük süreyi beklememe gerek varmı.
Ayrıca işyerim saat ücretimi garip bi hesapla buluyor ve ben zarar ediyorum.
Maaşım 600YTL haftada 45 saat çalışıyorum ama saat ücretim 2 YTL.
Bu hesabın yanlış olduğunu ispatlayan bi kanun varmı.Geçen haftada benden para kesilmesi gerekiyordu gelmediğim süreler için bu seferde saat ücretim 3,10 lira olarak hesaplandı.
7 aylık çalışanın senelik izninin bir kısmını kullanması mümkünmü
Re: Havalandırma ve saat ücreti
1) İşveren iş güvenliği ile ilgili önelmleri almak zorundadır. Sağlığınız için problem olan hususta da bu bağlamda gerekli önlemin alınması gerekir.
2) Haftada 45 saat çalıştığınıza göre fazla mesai yok demektir. Çünkü haftalık normal çalışma süresi zaten 45 saattir. haftalık çalışmanzı 45 saati aşarsa, bu aşan kısım fazla mesaidir.
3) Bir saatlik fazla mesai ücreti, aylık ücretin 225'e bölünmesi ile bulunan saat ücretinize %50 ilave yapılması sonucu bulunana rakamdır.
4) 7 aylık işçinin senelik izin hakkı yoktur.
pardon
aşağıdakini bana açıklarmısınız.nasıl oluyorda yada neden oluyorda 225 e bölüyoruz maaşımızı.
normalda bir saatlik çalışma ücreti maaş 180 e bölünerek bulunmazmı bu böyle değilmi yoksa benmi yanlış biliyorum
Bir saatlik fazla mesai ücreti, aylık ücretin 225'e bölünmesi ile bulunan saat ücretinize %50 ilave yapılması sonucu bulunana rakamdır.
Saat ücretimin maaşımın 225 e bölünerek bulunmasını biliyorum ama müdüre anlatamıyorum ki.
önce maaşımı 30 a bölüyor.Bir ayda 30 gün olduğu için.Sonrada 10 a bölüyor.
saat ücretinin anlatıldığı kanun varmı.
havalandırma olmadığı için ayrılacağım.14 gün beklemem gerekirmi
İŞ KANUNU
İşçilerin hakları
MADDE 83. - "İşyerinde iş sağlığı ve güvenliği açısından işçinin sağlığını bozacak veya vücut bütünlüğünü tehlikeye sokacak yakın, acil ve hayati bir tehlike ile karşı karşıya kalan işçi, iş sağlığı ve güvenliği kuruluna başvurarak durumun tespit edilmesini ve gerekli tedbirlerin alınmasına karar verilmesini talep edebilir. Kurul aynı gün acilen toplanarak kararını verir ve durumu tutanakla tespit eder. Karar işçiye yazılı olarak bildirilir.
İş sağlığı ve güvenliği kurulunun bulunmadığı işyerlerinde talep, işveren veya işveren vekiline yapılır. İşçi tesbitin yapılmasını ve durumun yazılı olarak kendisine bildirilmesini isteyebilir. İşveren veya vekili yazılı cevap vermek zorundadır.
Kurulun işçinin talebi yönünde karar vermesi halinde işçi, gerekli iş sağlığı ve güvenliği tedbiri alınıncaya kadar çalışmaktan kaçınabilir.
İşçinin çalışmaktan kaçındığı dönem içinde ücreti ve diğer hakları saklıdır.
İş sağlığı ve güvenliği kurulunun kararına ve işçinin talebine rağmen gerekli tedbirin alınmadığı işyerlerinde işçiler altı iş günü içinde, bu Kanunun 24 üncü maddesinin (I) numaralı bendine uygun olarak belirli veya belirsiz süreli hizmet akitlerini derhal feshedebilir.
Bu Kanunun 79 uncu maddesine göre işyerinde işin durdurulması veya işyerinin kapatılması halinde bu madde hükümleri uygulanmaz."
Yaptığınız iş açısından havalandırmanın bulunmaması , yakın acil ve hayati bir tehlike yaratıyorsa ve yukarıda belirtilen maddeye uygun olarak yazılı başvuruda bulundunuz ve bir sonuç alamadıysanız 6 işgünü içerisinde iş akdinizi 24. maddeye göre haklı nedenle feshedebilirsiniz. Bu durumda 7 aylık çalışmanız bulunduğundan kıdem tazminatına hak kazanamasanız bile 28 günlük ihbar öneli vermek veya vermezseniz ihbar tazminatı ödemek zorunda kalmazsınız.
Selamlar,
iş sağlığı ve güvenliği kurulu bizim işyerimizmi oluyor.
bizde zaten patronla birlikte 6 kişiyiz.patrona mı yazılı kağıt vereceğim
İş sağlığı ve güvenliği kurulunun bulunmadığı işyerlerinde talep, işveren veya işveren vekiline yapılır. İşçi tesbitin yapılmasını ve durumun yazılı olarak kendisine bildirilmesini isteyebilir. İşveren veya vekili yazılı cevap vermek zorundadır.
Evet yazılı talebinizi patronunuza vermeniz gerekir. Tabi 6 kişilik bir işyerinde bunu pratikte gerçekleştirmenin ve ispatlamanın zorlukları ortadadır.
Selamlar,
saat ücretlerinin nasıl ayarlanacağını anlatan bi iş kanunu varmı
Ayrıca işyerim sigortamı 1 ay 1 hafta geç başlattı.
Bir de 600 ytl almama rağmen askari ücret olarak ödüyor ssk mı