Zimmetine Para Geçirme, Dolandırıcılık
Merhaba,
Ben bir şikette muhasebe sorumlusu olarak çalışıyorum. Çalıştığım süre içerisinde zaman zaman bazı vergileri yatırmadım ve kendim için kullandım. Ama bu paraların bazılarını geri ödedim. Şimdi kalan kısmı ödeyemiyorum. Şirketime bunları anlatırsam ve hakkımda dava açılırsa nasıl bir suç işlemiş olurum ve ne kadar ceza alırım. İlginize teşekkür ederim.
Re: Zİmmete Para GeÇİrme, Dolandiriclik
Güveni kötüye kullanma:
MADDE 155. -(2) Suçun, meslek ve sanat, ticaret veya hizmet ilişkisinin ya da hangi nedenden doğmuş olursa olsun, başkasının mallarını idare etmek yetkisinin gereği olarak tevdi ve teslim edilmiş eşya hakkında işlenmesi halinde, bir yıldan yedi yıla kadar hapis ve üçbin güne kadar adlî para cezasına hükmolunur. (ASLİYE CEZA MAHK.)
Etkin pişmanlık:
Madde 168 - (1) Hırsızlık, mala zarar verme, güveni kötüye kullanma, dolandırıcılık, hileli iflâs, taksirli iflâs ve karşılıksız yararlanma suçları tamamlandıktan sonra ve fakat bu nedenle hakkında kovuşturma başlamadan önce, failin, azmettirenin veya yardım edenin bizzat pişmanlık göstererek mağdurun uğradığı zararı aynen geri verme veya tazmin suretiyle tamamen gidermesi halinde, verilecek cezanın üçte ikisine kadarı indirilir.
(2) Etkin pişmanlığın kovuşturma başladıktan sonra ve fakat hüküm verilmezden önce gösterilmesi halinde, verilecek cezanın yarısına kadarı indirilir.
(3) Yağma suçundan dolayı etkin pişmanlık gösteren kişiye verilecek cezanın, birinci fıkraya giren hallerde yarısına, ikinci fıkraya giren hallerde üçte birine kadarı indirilir.
(4) Kısmen geri verme veya tazmin halinde etkin pişmanlık hükümlerinin uygulanabilmesi için, ayrıca mağdurun rızası aranır.
Re: Zİmmete Para GeÇİrme, Dolandiriclik
İlginize ve verdiğiniz cevaba teşekkür ederim.
Re: Zimmetine Para Geçirme, Dolandırıcılık
GerÇekten Zr Bİr Durum Bunun Benzer Bİolayi Benİm Ablamin BaŞina GelmİŞtİ Hala UgraŞiyo
Re: Zimmetine Para Geçirme, Dolandırıcılık
Soru başlığınızı"zimmete para geçirme,dolandırıcılık"şeklinde belirlemişsiniz.Zimmet suçunun sanığı olamayacağınız kanaatindeyim.Zimmet suçunda kamu görevlisi olma şartı yer almaktadır.Kamu görevlisi veya kamu görevlisi kabul edilen bir işte çalışmadığınız anlaşılıyor.Bir takım hileler yaparak bu parayı aldığınız durumda dolandırıcılık oluşabilir.
Cevap: Zimmetine Para Geçirme, Dolandırıcılık
merhaba
ozel bir firmada satis sorumlusu olarak calismaktaydim. bir musterimizden cek tahsil ettim . arkasini kendim ciroladim. musteriye de calistigim firma adina para makbuzu imzalayip verdim. daha sonra cek'i birkac odemem oldugu icin kendim gidip kırdırdım. cekin odeme gunune 45 gun var diye. gununden once parayi toparlayip firmama verecektim fakat bir sekilde bu ortaya cikti. simdi isten cikarildim. sirket sahibimiz hukuki islem baslatacagini soyledi. parayi geri odeyecegimi soylememe ragmen. acaba bu konuyla alakali ne yapabilirim. daha once boyle birsey basima gelmemisti. cezasi nedir ya da nasil duzeltebilirim bu durumu ?
Cevap: Zimmetine Para Geçirme, Dolandırıcılık
Mağaza da kasiyer olarak çalışıyorum. Zimmetine para gecirmek le suçlanıyorum. İş yerinde 1. Yılim fakat bu süre için bir iki ay işten çıkıp tekrar aynı iş yerine girdim. Kasa da fazla kesilen fişleri iptal etmemiz gerektiği söylenmişti. Bende iptal ettim. İptallerin cogunu ben yaptım fakat hepsini değil. Mağaza sorumlusu iptal edilecek şu tutar dediğinde iptal ediyodum. Daha sonra bunun mali açıdan suç olduğunu ve bu şekilde iptal edip parayi zimmetine gecirdin dendi. Seni tesbit ettik suan diyerek işime son verildi. Fakat bunu yapan tek ben değilim olay bana kaldı yani. Şimdi ben ne yapmalıyım nasıl hukuksal bi yol izlemeliyim ve suç kesinleşirse nasıl bi ceza alırım lütfen akıl verin.
- - - Updated - - -
Mağaza da kasiyer olarak çalışıyorum. Zimmetine para gecirmek le suçlanıyorum. İş yerinde 1. Yılim fakat bu süre için bir iki ay işten çıkıp tekrar aynı iş yerine girdim. Kasa da fazla kesilen fişleri iptal etmemiz gerektiği söylenmişti. Bende iptal ettim. İptallerin cogunu ben yaptım fakat hepsini değil. Mağaza sorumlusu iptal edilecek şu tutar dediğinde iptal ediyodum. Daha sonra bunun mali açıdan suç olduğunu ve bu şekilde iptal edip parayi zimmetine gecirdin dendi. Seni tesbit ettik suan diyerek işime son verildi. Fakat bunu yapan tek ben değilim olay bana kaldı yani. Şimdi ben ne yapmalıyım nasıl hukuksal bi yol izlemeliyim ve suç kesinleşirse nasıl bi ceza alırım lütfen akıl verin.