Evli olduğunu öğrendiğim kız arkadaşım
Merhabalar,
Öncelikle herkese selamlar ve saygılarımı sunuyorum. Sitenize yeni üye oldum ve hakkımdaki bir konuyu dile getirmek istiyorum
Ocak 2006 senesinde internetten bir bayanla tanıştım. Kendisi yurtdışında yaşıyor. Yaklaşık olarak 8 ay boyunca internetten telefondan vs gibi yöntemlerle konustuk ve Agustos 2006 senesinde türkiyeye geldi ve görüştük. İnternette tanışmış olmamıza rağmen kendisine gerçekten cok güvenmistim ve adeta 8 ay yolunu gözledim. O kadar çok etkilemisti beni. Herneyse Türkiye'ye geldikten 1 hafta sonra bana gerçeği açıkladı. Ailesinin zoruyla Mayis 2006 Ayında evlenmek zorunda bırakılmıs ve evlenmis. Bunu benden gizlemisti. Bu olayı duyunca tabiki tepkim kesinlikle çok net ve kesin oldu ama içimdeki sevgisi ve aşkından dolayı onsuz yapamadim ve tekrar kabul ettim.
Şu anda kocasından boşanmak istiyor. Kocasıda bu olayları (yani karısının kendisini aldattigini) ögrendi ve oda boşanmak istiyor. Ailesinin falanda haberi var. Fakat sormak istedigim konu şu. Kendisi çift vatandas. Ve evliligini yurt disinda yapmis. Anlaşmalı boşanma yapabilmesi icin 1 yil gibi bir süre beklemesi gerekiyormuş. Bu doğrumudur acaba?
Ayrıca orada boşandıktan sonra türkiye'ye gelip evlenmeyi düşünüyoruz. Ordaki boşanma kararını türkiyede de onaylatmasi (yani bir mahkemeye başvurup ordaki verilen kararı sunup türk mahkemelerindende bir onay alması) gerekirmi?
Son sorumda şudur; Şu anda 6 aydır ayrı yaşıyorlar. Sanırım boşandıktan sonra bayan icin 300 günlük bir iddet müddeti süresi varmış. Orada boşanıp geldikten sonra bizim burda evlenebilmemiz icin bu süreyi beklememiz mi gerekiyor ? Yoksa gebe olmadigina dair doktordan bir rapor alıp bunu mahkemeye sunarsak bu kararı bozdurabilirmiyiz?
Şimdiden yazdıklarımı okuyup cevap verme nezaketinde bulunacak avukatlarimiza teşekkür ediyorum. Gerçekten yazdıklarıma cevap verecek birileri çıkarsa, kafamdaki sorular açısından cok rahatlamış olacağım.
Saygılar,
Re: Evli olduğunu öğrendiğim kız arkadaşım
sayın soulfly
sorularaınızın tümünün yanıtı forumlarımızda var. Ancak tekrar özetleyeyim.
1- Türk vatandaşı olduğu için boşanma kararını türk mahkemeleri veriei. Yurtdışında boşansa bile bu kararın türk mahkemelerince tanınması gerekir.
2-Anlaşmalı boşanma için 1 yıl evli kalmak zorunludur. Yurtdışında anlaşmalı boşansa dahi, türk mahkemeleri bu kararı tanımaz
3- 300 gün evlenememesi, yani iddet müddeti doğru. Ancak hamile olmadığına ilişkin rapor alarak bu süre kaldırılır.
4- Yurtdışındaki kararın türkiyede tanınması için taraflara tebligat yapılması gerekir. Bu nedenle boşanacağı eşine tebligat yapılması ya da türkiyede bir avukata vekalet vermesi gerekir
Sn. Av. Ragıp Atay
Öncelikle vermis olduğunuz cevaplar için çok teşekkür ederim. Fakat yazdıklarınıza istinaden mümkünse bir kaç sorum daha olacak
Oradaki boşanma kararının Türk Mahkemelerinde tanınması için ne gibi bir yol izlememiz gerekir ve sizce bunun azami süresi ne kadardir?
Ayrıca kararın Türkiye'de tanınması için tebligat yada avukat vekaleti gerekiyor demişsiniz. Sonuçta bu kesinlikle bir şartmıdır. Oradaki alınan mahkeme kararı bunun icin gecerli degilmidir ?
Tekrar teşekkür eder saygılar sunarım. Ayrıca bu kadar cabuk cevap yazdıgınız icinde minnetarım
Sayın soufly;
Sayın Atay'ın anlattığı gibi alınan kararın Türk Mahkemeleri tanımadıkça arkadaşınız Türk makamları önünde evli olarak kabul edilecektir.
Yargılama süresini tahmin etmek güç olmakla birlikte taraflar Türkiye'den avukatlar aracılığı ile tanıma işlemini gerçekleştirirlerse bu süre azalır. Çünkü yurt dışı tebligat prosedürü yaşanmaz.
Ragıp Bey ve Duygu Hanım cevaplarınız için çok teşekkür ederim
Bu olay bana aylar önce okuduğum bir haberi hatırlattı.
Yer Avusturya.
Kızlarımız çifte vatandaş, genellikle Yozgat'lı.
Aileleri, akrabalardan bir başka erkeği daha Türkiye'den kurtarmak (?) için kızlarını çeşitli hilelerle ve zorla evlendirip damatlarını Avusturya'ya kaçırıyor. Asıl amaç töre gereği (ne kadar hızlı oluşturulmuş bir töre ise artık) ailenin erkeklerini de Avusturya vatandaşı yapabilmek.
Bu konuda ailelerin tasvip edilemez yöntemler uyguladıklarını okudum. Kızlarını tatil bahanesiyle Türkiye'ye getirip, zorla nikahlamak. Hatta kızlarına tecavüz izni verip o kişiyle evlenmek zorunda bırakmak. Kızlarını aylarca hapsettirip genellikle cinsel istismara uğratarak nikahlanmaya razı eden babalar da var.
Bu kızlar yurt dışındaki çeşitli sığınma evlerine ve kadın örgütlerine baş vuruyor ve kurtarılmalarını istiyorlar. Ancak sığınmakla da iş bitmiyor çünkü can güvenlikleri ne yurt dışında ne de Türkiye'de var.
Arkadaşınızın boşanma davasını Türkiye'de açma imkanı var mı?