Doğalgaz gideri için Arsa payı mı? Petek sayısı mı?
Merhaba,
9 Daireli apartmanımızın yeni yöneticisiyim.Tarihi belli olmayan ve Karar Defterine yazılmayan bir uygulama sonucu doğalgaz gideri petek sayısına göre hesaplanmaya başlanmış.En üst kattaki çatı dubleks'inin yeni sahibi petek sayısına göre tüm doğalgaz faturasının % 27'sini ödüyor (Önceki yönetimlerden biriyle dairenin eski sahibi tek aidat ve % 27 doğalgaz payı olarak anlaşmışlar).Şimdi yeni kat maliki benim kanuni hakkım diyerek doğalgaz faturasındaki payını arsa payına göre hesaplattırmak istiyor.Bende bunun üzerine petek sayısını tekrar hesapladım ve bu katın aslında payının % 30'dan fazla olduğunu gördüm.Bu sebeple kat malikine fazladan takılan peteklerin önce sökülmesi gerektiğini belirttik.Karşı sav olarak dairenin ısınmadığını belirtti.Bunun üzerine çatı izalasyonu,çatı aktarması ve kazanın iyileştirilmesi kararı aldık.Biz üzerimize düşen görevi böylece yapmış olacağız.Bu süreç tamamlanmadan yeni kat malikininin petek sayısına göre ödeme yapmasında sakınca varmıdır?Yeni kat malikinin bu arada ödeme yapmamaya veya arsa payına göre ödeme yapmasına karşı yasal bir dayanağımız varmıdır?
Doğalgaz giderinin daire başına düşen ödeme miktarını m2 hesabına göre yapılmasının yasal bir sakıncası veya engeli varmıdır?
Saygılarımla
Re: Doğalgaz gideri için Arsa payı mı? Petek sayısı mı?
Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 20. maddesine göre, kat malikleri arasında başka türlü bir anlaşma olmadıkça, herkes, anagayrimenkulün sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım,koruma ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderlere ve ortak tesislerin işletme giderlerine ve giderler için toplanacak avansa kendi arsa payı oranında katılmakla yükümlüdür, yönetim planına bakmak gereklidir. Fakat, bir kat malikinin kendi bağımsız bölümüne fazladan petek yaptırması da kanuna aykırıdır,bunun için dava açılabilir ve eski hale getirilmesi talep edilebilir. Bu durumda dubleksin sahibi ya sonradan taktığı petekleri sökmek ya da diğer kat malikleriyle anlaşarak talep edilen oranda ödeme yapmak durumunda kalacaktır.
Re: Doğalgaz gideri için Arsa payı mı? Petek sayısı mı?
Öncellikle teşekkür ederim.
Konuyu biraz daha açmaza sokmak istiyorum.Biz apartman yetkilileri olarak arsa payını kanunun bize verdiği her türlü giderde kullanmak istiyoruz ve -ki bu daha adilane olacak - tapuda belirtilen arsa paylarının gerçeği yansıtmadığını düşünüyoruz.Nedenine gelince;çatı dubleksi olarak bahsettiğimiz daire bir alt kattaki iki dairenin birleşmiş birde üstüne çatıda iki oda ve banyodan oluşmuş bir bütün.Alttaki dairelerin arsa payları % 10'ar,çatı dubleksininki ise % 20.Mantıklı bir göz çatı dubleksinin % 20 arsa payına sahip olamayacağını rahatlıkla söyliyebilir.
Yukarıdaki durumda bilirkişi isteme hakkımız varmı?Esas soru ise Mahkeme'ye gitmeden bu bilirkişinin raporunu esas kabul ederek aramızda sorunu apartman yönetim planına işleyebilirmiyiz ve bu geçerli olurmu?
Saygılarımla