Yeni Hukuki Kaynak: "Senetteki imzanın borçlunun eli ürünü olduğunu kontrol etmeden veya imzanın huzurunda atılmasını sağlamadan bonoyu alan alacaklı ağır kusurludur "
Re: Yeni Hukuki Kaynak: "Senetteki imzanın borçlunun eli ürünü olduğunu kontrol etmed
Bu karar bana göre doğru. Ancak doğru olduğu kadar da tehlikeli bir karar. Zira ticari hayatta genelde, imzalar huzurda atılmayıp, imzalı senetler tedavül etmektedir. Alacaklının kusurlu davranışı, sahte senet almasına yol açacaktır. Buraya kadar doğru. Alacaklı, gerekli ihtimamı göstersin; Göstermeyecekse sonuçlarına katlansın.
Ancak, burada işin tehlikesi ortaya çıkıyor. Eğer bu kararı yargıtay ceza dairesi de geçerli görürse ne olacak? Alacaklıların, sahte senet tanzim etme nedeniyle yargılanıp ceza almaları gündeme gelecektir. Eğer, ağı kısırlu olduğu kabul edilirse, ceza mahkemeleri rahatlıkla ceza verebilir. Bence bu tartışılmalı
Re: Yeni Hukuki Kaynak: "Senetteki imzanın borçlunun eli ürünü olduğunu kontrol etmed
Ben kararı hatalı buluyorum. Zaten karar borçul ve alacaklının keşideci ile lehdar olması halinde geçerli olabilecek bir karar olup senedi birbirini takip eden cirolar ile devir almış olan yetkili hamile karşı böyle bir tirezda bulunulamaz. Karar i esasen tazminat yönünden verilmiş bir karar olup tüm kambiyo hukukuna uygulanabilir nitelikte bir karar değildir diye düşünüyorum