Babam yeni vefaat etti.eşim kısa bir sürence ayrılmak istediğini söylemişti ama dava açmamıştı.şimdi dava açsa bana düşecek mirastan hak taleb edebilirmi.edebilirse kalacak olan mal ve parayı anneme devretsem ondan alma ihtimali varmıdır. saygılar.
Printable View
Babam yeni vefaat etti.eşim kısa bir sürence ayrılmak istediğini söylemişti ama dava açmamıştı.şimdi dava açsa bana düşecek mirastan hak taleb edebilirmi.edebilirse kalacak olan mal ve parayı anneme devretsem ondan alma ihtimali varmıdır. saygılar.
Babanızın ölümü ile birlikte siz yasal mirasçı sıfatını kazandınız.( Annenizle ve diğer kardeşlerinizle birlikte) Bu pay üzerinde sizin ölümünüzle birlikte eşiniz( ve varsa çocuklarınız) yasal mirasçı sıfatını kazanacak. Ancak siz ölmeden önce boşanmanız halinde; boşanmış olduğunuz eş sizin mirasçınız olamayacaktır. Boşandıktan sonra bir hak talep edemeyecektir.(Miras açısından) Kolay gelsin..
Saygılarımla...
çok tşk ederim .
yani eşim kendini parçalasa hak taleb edemiycek çok üzüldüm :D :D :D
Boşanmadan ölmeyinde..(Allah Korusun). Yoksa eşiniz çok üzülür...Sizi boşanma davasında çok uğraştırabilir....
Saygılarımla...
kimin ne olacağını Allah bilir.... amaaaa bu açıklama beni çok rahatlattı.babam sağken onu sevmeyen birinin öldükten sonra malından hak istemesi abestle iştigal olurdu..
edinilmiş mal rejiminde her eşin bu mal rejiminin devamı süresince karşılığnı vererek elde ettiği malvarlığı değerleridir.miras yoluyla elde ettiğiniz malvarlığı degeri kişisel mallarınız arasında yer alır.
Eşlerin yasa gereği kişisel sayılan malları dışındaki mal ve gelirleri ortaklık malları olup, eşlerin bu mallar üzerinde bölünmemiş bir bütün olarak hakları vardır. Hiçbir eş ortaklık payı üzerinde tek başına tasarruf yetkisine sahip değildir.
Ancak bu kişisel malların gelirleri edinilmiş mal sayılır aksini sözleşmeyle kararlaştırabilirsiniz
Bir kimse kayınpederinin veya kayınvalidesinin mirasçısı olmaz. Ama eşinin mirasından %25 pay alır.
Edinilmiş malların ortaklığı evlilik sırasında kazanılan malları kapsar. Edinilmiş mallar ortaktır. Evlilik sırasında miras kalan mallar kişinin kendi malıdır, paylaşıma girmez.
Nafaka ve tazminat kişinin ekonomik durumuna göre hesaplanır. Sizin miras kalan mallardan bir geliriniz varsa bu nafaka hesaplanırken dikkate alınacaktır. Veya tazminat kararı çıkarsa ve ödemezseniz bu mallara haciz gelebilir.
Ama eşinizle babanız arasında miras açısından bir bağ yoktur.
Boşanma davası sürerken vefat eden birinin eşi mirasçı olur. Ancak vefat eden şahsın mirasçısı olabilecek bir kişi davayı sürdürerek vefat eden kişinin diğerinden daha az kusurlu olduğunu kanıtlarsa boşanma gerçekleşir ve eşe düşen miras iptal olur.