Kimsesiz biri nasıl korunur?
Dayım ay başında vefat etti, çocukları yoktu ve 74 yaşındaki 3 yıl önce beyin ameliyatı geçirmiş, ve kendisine bakacak durumda olmayan eşi köyde yalnız kaldı. Yengemin kardeşleri var ama ne kardeşleri ne de kardeşlerinin çocukları kendisini yanına almak istemedi. Annem ve ben bulunduğu yerde yaşamasının imkansız olduğunu görünce, kışı geçirdikten sonra bir huzur evine yerleştirmek üzere yanımıza aldık; yaklaşık kendisine 20 gündür bakmaktayız.
Çevremizdekiler yaptığımızın vicdani açıdan iyi bir şey olduğunu fakat yasal açıdan başımıza dert açacağını söylüyorlar. Vefattan sonra 1 ay içerisinde veraset ilamı çıkarılması, ve bunu da yengemin yapması gerekiyormuş. Yengemin ne yazık ki akli durumu yerinde değil, köydeki bir iki tarladan ve bir köy evinden başka da bir mal varlıkları yok. (Köyden kendisini getirir getirmez doktora götürmüştüm, şeker harici bedensel bir sorunu yok gözüküyor, kendi kişisel ihtiyaçlarını karşılayabiliyor ama 20 gündür evi öğrenemedi banyoya yada kendisine ayırdığımız odaya gideceği zaman şaşırıyor bazen dış kapıyı açıyor. )
Ayrıca herhangi bir hastalığında veya huzur evine yerleştirmede de sorun yaşayabileceğimizi ve bir vasisinin olması gerektiğini söylüyorlar. Biz vasi olmak istemiyoruz çünkü yanlarına almak istemeyen kendilerini çok iyi tanımadığımız ve sayısını bilmediğimiz yeğenlerinin iki tarla yüzünden başımıza dert olmalarını istemiyoruz. Vasi onlardan biri olursa da zaten kısıtlı olan malvarlıklarını satıp, kendisini atmalarından korkuyoruz. (Herhangi bir sosyal güvencesi yok, önceki vasisinin de bir iki kayıttan dayım olduğu anlaşılıyor) Vasinin sorumluluklarının ne olduğunu da açıkça bilmiyoruz.
Bize ne yapmamız gerektiği konusunda yol gösterebilirmisiniz?
Re: Kimsesiz biri nasıl korunur?
Başınız yasal açıdan derde girmez. Ancak uzun dönemde yaşlı ve hasta birine bakmak gönüllü olmadığı takdirde sıkıntı yaratır.
Dayınız çocuksuz öldüğüne göre, mirasın yarısı sağ kalan eşe, yarısı da kardeşlere aittir. Yeğenlerinizin mirasta pay sahibi olması mümkün değil.
En yakın sosyal hizmetler biriminden yardım istemeniz yerinde olur.
Re: Kimsesiz biri nasıl korunur?
vasi atanması çok zor değildir. Suluh hukuk mahkemesine vereceğiniz bir dilekçe ile vasi atanma talebinde bulunabilir ve alınacak karar sonucu veraset ilamını çıkartabilir, tutulacak olan defter ile akrabanızın mal varlığını kontrol edebilir ve vesayet makamından alacağınız izinle gayrimenkul/lerini satabilir ve bakımını karşılayabilirsiniz..
diye düşünüyorum