-
E-mail ile istifa
Merhabalar,
İstifa şeklim hakkında sizlere bazı sorularım olacaktı,
3 yıldan fazladır çalıştığım firmamdan 19.01.2007 tarihinde istifa ettim ve bunu yazılı olarak hem personel müdürüne hem de şirket genel müdürüne elden verdim fakat bana yazılı olarak geri bir belge vermediler zaten istesemde vermeyeceklerini biliyorum. Bende bunun üzerine istifamı personel müdürüne email ile gönderdim kendime de cc yaparak ve emailimin okundu bilgisini karşıdan aldım. Eğer firma benim istifamı 19.01.2007 tarihinde aldığını inkar ederse emailimi ve onların okundu bilgisinin yasal bir geçerliliği var mıdır?
Birde forumda okuduklarımdan çıkardıklarıma göre işten 19.01.2007 tarihinde istifa ettiğim için 16.03.2007 tarihinde ayrılmalıyım ve içerde kalan izinlerimi bu süreye mahsup edemem. Fakat izin ücretlerimi işverenim işten ayrıldığım gün bana ödemek zorunda. Ayrıca günde iki saat iş arama iznim var. Bunlar doğru mudur?
Son sorumda eğer işten 16.03.2007 tarihi yerine 01.03.2007 tarihinde ayrılırsam kalan 15 gün için mi yoksa tüm 8 hafta için mi tazminat ödemek zorundayım?
Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler&saygılar,
-
Re: email ile istifa
E-mail ile ilgili bir yasal düzenleme konusunda bir bilgim bulunmamakta, bu konuyu "Bilişim Hukuku" forumunda sorabilirsiniz, bence keşke istifanızı Noter kanalı ile gönderseydiniz.
Yazdığınız ilgili paragraf doğrudur. 2 saat iş arama izninizi toplu kullanmak istediğiniz yönünde yazılı bir beyanınız oldu mu?
İhbar önelleri ne işveren ne de işçi tarafından bölünemez. Bu nedenle 8 hafta...
Selamlar,
-
Re: email ile istifa
E-mail ile okundu bilgisi istemeniz yerindedir. Fakat bu durumda kişilerin gerçek kimliğinin tespiti sorunu ortaya çıkacaktır. Dijital imzalı bir mektup gönderdiyseniz sizin kimliğinizin tespiti gerekmeyecek; fakat dijital imzaya sahip olmayan bir e-mail gönderdiyseniz bu husus tam olarak açıklığa kavuşmayacaktır.
-
Re: E-mail ile istifa
Öncelikle çok teşekkür ederim cevaplarınız için.
2 saat iznimi toplu kullanmak için yazılı bir beyanım olmadı. Ayrıca istifamı vereli yaklaşık 10 gün oldu fakat şu ana kadar bu iki saatlik izinlerimi kullanmadım.Bu iki saatlik iznimi kullanmak için firmadan yazılı bir izin almama gerek var mı? Ayrıca kullanmadığım iki saatlik izinleri toplu kullanmak için yazılı bir müracaat etmem mi gerekiyor? Birde ben bu izinleri kullanmazsam bana izin ücretini ödemeleri mi gerekiyor?
Emailim ile ilgili olarak ta dijital bir imza kullanmadım. Fakat firmaya verdiğim imzalı dilekçemi taratmıştım ve öle gönderdim. Bu şekilde ispat daha kolay olabilir mi?
Saygılar,
-
İş Kanunu
Yeni iş arama izni
MADDE 27. - Bildirim süreleri içinde işveren, işçiye yeni bir iş bulması için gerekli olan iş arama iznini iş saatleri içinde ve ücret kesintisi yapmadan vermeye mecburdur. İş arama izninin süresi günde iki saatten az olamaz ve işçi isterse iş arama izin saatlerini birleştirerek toplu kullanabilir. Ancak iş arama iznini toplu kullanmak isteyen işçi, bunu işten ayrılacağı günden evvelki günlere rastlatmak ve bu durumu işverene bildirmek zorundadır.
İşveren yeni iş arama iznini vermez veya eksik kullandırırsa o süreye ilişkin ücret işçiye ödenir.
İşveren, iş arama izni esnasında işçiyi çalıştırır ise işçinin izin kullanarak bir çalışma karşılığı olmaksızın alacağı ücrete ilaveten, çalıştırdığı sürenin ücretini yüzde yüz zamlı öder.
E-posta ile ispat Sn. Yavuzcan'ın belirttiği gibi netamelidir. İmzalı istifa dilekçesini taratmış olmanız veya direkt e-posta içeriğinde istifanızı yazmanız fazla bir değişiklik yaratmaz.
Selamlar,
-
Çok teşekkürler Harun Bey.
Son bir sorum olacaktı. Bugün konuştuğum işverenemim bana ben kendim istifa ettiğim için iş arama iznim olmadığını eğer onlar beni mesela 20.02.2007 tarihinde işten çıkarmış olsalardı bu tarihe kadar iş arama iznim olacağını belirtti. Bu doğru mudur?
Saygılar,
-
Bu konu zaman zaman tartışılsa da; iş akdini bildirimli fesheden işçi de iş arama izni kullanır.
Selamlar,
-
Teşekkürler Harun Bey.
Kusura bakmayın devamlı rahatsız ediyorum ama işverenim ile mesajınız üzerine görüştüm ve kendisi halen istifa durumunda iş arama izni verilmeyeceği konusunda ısrar ediyor ve bu zamana kadar hep bu şekilde firmada hareket edildiğini söyledi. Bana bu konuda bir yargıtay kararı olup olmadığını sordu. Böle örnek bir karar var mı veya onları ikna etmek için başka nasıl bir delil sunabilirim?
-
Önce de bahsettiğim gibi, konu tartışmalıdır. Bildiğim en net Yargıtay kararı eski tarihli de olsa aşağıdadır. Bir kısım hukukçular "çalışanın yeni bir iş bulması nedeniyle istifa etmesi durumunda bu iznin verilmesine gerek olmadığını , zira düzenlemenin amacının işçiyi işsiz bırakmamak olduğunu" savunmaktadırlar. Ancak bu durumda da işçinin yeni bir iş bulması nedeni ile iş akdini feshettiğini ispatta somut delillerin ne olacağı sorusu açıkta kalmaktadır. İşçi işten çıktıktan 1 ay sonra yeni bir işyerine girerse işveren kullandırdığı izinleri işçiden bu gerekçe ile tahsil edecek midir? Bunun ölçütü nedir soruları akla gelmektedir. Yargıtay kararına gelirsek;
"İş Kanunu'nun 18 (şimdi 19) uncu maddesi mutlak olması itibariyle hükmün işçiyi işsiz bırakmamak gayesiyle konulmuş bir hüküm olması dolayısıyla iş akdinin işçi tarafından feshi halinde dahi iş arama izninin verilmesi lâzımdır. (...)" Y.4.HD., 14.11.1959 t.E/9619, K/8102
Selamlar,