10 yılını doldurmuş kiracı
sahibi olduğum dükkanımı 10 yıl önce kıraya verdim.!kontratı 1 yıllık yaptımama bi daha kontrat yenilemedim.Bu 10 yıda ödemelerini bankaya yaptı.Ama düzel bi şekilde diil.Hiç ihtarname çekmedim.Şimdi dükkanımı boşaltmasını istiyorum.Yanılmıyorsam 10 yılını doldurmuş kiracıları cıkartılabiliyormuş.Ama tam detaylı bi bilgim yok Bana bu konu hakkında bilgilendirirseniz sevinirim
Re: 10 yılını doldurmuş kiracı
1 yıllık kira sözleşmeniz,sona erdirmediğiniz sürece yani 10 sene boyunca,her seferinde 1 yıllığına olmak üzere yenilenmiş sayılır.Kira dönemi sonunda eğer tekrar yenilemezseniz kira sözleşmesi kendiliğinden sona erecektir.
Re: 10 yılını doldurmuş kiracı
10 yılını doldurmuş kiracı çıkarılabilir diye bir hüküm yok.
1 yıllık kontrat sonrasında tahliye taahhüdü ile bile çıkarmak çok zor. Kiracı bu taahhüdü mülkü kiralayabilmek için verdiğini söylüyor ve sonuçta karar kiracıdan yana çıkıyor.
Mülkü siz işleteceğiniz için veya kiracı ödemelerini düzgün yapmadığı iddiasıyla tahliye edebilirsiniz.
Bunun için zamanında ödenmeyen her kira için noterden ihtar çekin.
İhtarda ödenmeyen kiranın hangi aylara ait olduğunu, 30 gün içinde ödenmesini aksi takdirde icra takibine gideceğinizi ve tahliye davası açacağınızı belirtin. Noter de metin konusunda size yardımcı olur.
7 gün içinde itiraz edilmeyen borç 30 gün içinde ödenmezse temerrüddür. Bununla tahliye davası açabilirsiniz.
30 gün içinde ödenirse, kiranın ikinci kez geciktirildiği tarihi bekleyin. Aynı ihtarı tekrar çekin. Aynı kira dönemi içinde iki kez haklı ihtar yine tahliye sebebidir.
Bunun dışında 4 yıl oturan kiracıya rayiç bedel açısından düşük kaldığı için kira tespit davası açabilirsiniz. Bunun için önce talep ettiğiniz kirayı bildiren bir ihtar çekersiniz, sonra çevredeki dükkanların m2, cephe ve kiralarıyla kıyaslamanızı ve talep ettiğiniz kirayı içeren bir dilekçe ile dava açmanız lazım. Bilirkişinin keşif neticesinde takdir edilen kira ihtarın çekilmesini takip eden kira dönemi için geçerlidir.