Kendi çıkan ancak belge bulunmayan işçi
İşyerimizde çalışan bir işçi kendi isteğiyle işten ayrıldı ancak bölge çalışmaya şikayette bulunarak kıdem ve ihbar tazminatı istemiş.Bölge çalışmanın yazısıyla haberimiz oldu.Biz kendi isteğiyle ayrıldığı için herhangibir işlem yapmadık.Sadece çalıştığı günler için maaşını alarak bordromuzu imzaladı.Şahitler var, bu durumda bölge çalışmanın bize yaptırımı olur mu ? iş mahkemesine intikal ettiğinde ne yapabiliriz.
Re: Kendi çıkan ancak belge bulunmayan işçi
İşçi kendi isteği ile ayrıldı ise en azından ibra yoksa bile bir istifa mektubunun olması gerekir. Bölge Çalışma Müdürlüğü'nün, daha doğrusu bağlı olduğunuz İş Teftiş Grup Başkanlığı'nın bir yaptırımı olmaz, ancak tanzim edecekleri rapor aleyhinizdeyse, bunu karşı taraf İş Mahkemesi'nde kullanır. Son bordrosunda ihtirazi bir kayıt yoksa ve şahitleriniz de sağlamsa, davacı iddiasını ispatla mükellef olur, iddiasını ispatlarsa davayı kazanır, ispatlayamazsa kazanamaz.
Selamlar,
ilgilendiğiniz için çok teşekkür ederim.Çıktığı güne kadar olan ücretini daha sonra gelip aldı bordroya imza attı ve tazminat hakkım olup olmadığını araştırıyorum dedi bende kıdem ve ihbar tazminatlarını kendi isteğiyle çıkan birinin haketmediğini anlattım Kötü niyetli olduğunu anlamam gerekiyordu ama maalesef istifa mektubunuda istemedim.Ben sadece şahitlerle tutanak tuttum.
İnsanların statüsü ne olursa olsun, işçi veya işveren mutlaka iyileri de oluyor kötüleri de... Siz insan olarak bir başka insana güvenmekle en doğrusunu yapmışsınız ancak, iş hayatı ve hukuk sistemi en kötüsünü düşün ve ona göre gerekli işlemi yap diyor...
Selamlar,
Harun bey çok teşekkür ederim bana cesaret verdiniz.Peki iş müfettişinin çağrısına gitmeden önce bu şahsa noterden (gecikmelide olsa) bu şekilde firmamızdan ayrıldığını hatırlatarak firmamızın prestiji ile oynadığı ve haksız suçlamada bulunduğu için davacı olacağımızı bildirebilirmiyiz?
Ayrılışının üzerinden çok bir süre geçmedi ise (1 ay gibi) ihbar tazminatı talebi ile Noter'den ihtarneme gönderin.:)
Selamlar,
Üzgünüm 3 ay oluyor çıkalı bize çağrı geçen hafta geldi
Belirttiğim yol, Mahkeme'de inandırıcılığı fazla yüksek olmamakla birlikte, haklı olduğunuz bu durumda , karşının dava açmaktan vazgeçmesi (zira haksız olduğunu biliyor karşı taraf) anlamında yararlı olabilir.
Selamlar,
aynı şekilde düşündüğüm için sordum bende. bir caydırıcılığı olabilirmi diye çünki kendine çok güveniyor tazminat alacağından emin ama işvereninde ihbar tazminatı hakkı olduğundan haberi yok sanıyorum. bunu hatırlatmak için yapmak istedim.