İcra takibi döneminde mal kaçırma
öncelikle iyi günler... böyle bir hizmeti bizlere internet ortamından sağladığınız için çok teşekkürler... sorunumu siz değerli hukuki temsilcilerime aktarmadan önce farkında olmadan yanlış bir kelime sarfedersem beni affedin...
bundan 6sene evvel yurtdışında bulunan amcamın bulunduğu ülkede bir restaurantta % 25 hissesi vardı ve ortakları amcamı kapıdışarı etmeye çalışıyorlardı, bu durumu öğrenen babam, amcamında yalvarmaları ve duygu sömürüleri üzerine restaurantın diğer ortaklarının hissellerini 100.000 $ verip satın aldı ve amcamı bu ızdıraptan kurtardı ardından türkiyeden restaurantın başına abimi yolladı. tabii amacına ulaşan amcam, kötü emellerine bizi alet etmişti. aradan fazla değil bir ay gibi bir süre geçmişti ve amcam abimi rahatsız etmeye, huzursuzluk çıkarmaya başlamıştı bunu duyan babam doğru restauranta gidip ne olup ne bittiğini anlamaya çalıştığı sırada amcamın niyetinin hiçte iyi olmadığını anlamış ve bu gidişatı beğenmemişti bir an önce amcamla oturup ortaklığı bitirmek istiyordu fakat amcam babamdan sürekli kaçıp yıldırma politikası izliyor ve bizimkileri türkiyeye geri yollayıp restaurantın komple sahibi olmayı planlıyordu, babam ise yabancı bir ülkede olmanın vermiş olduğu eziklik ve eksiklikle sesini çıkartamıyor ve çaresiz bir şekilde bekliyordu...en sonunda amcamı sıkıştırarak masaya oturtmuş ve amcamın niyetini kendi ağzından duymak istemişti. amcamın cevabı ise bardağı taşıran son damla olmuştu. yani; bizimkilere rest çekmiş ve burda sizin bir hakkınız yok demişti. bunun üzerine yaşanan ufak bir arbedenin ardından bizimkiler amcamın el yazısı ile 100.000 $ lık senedi alarak türkiyeye döndüler...
senedin tanzim tarihi 2001...fakat vade tarihi yazılmamıştı...
aradan 6 sene geçmiş fakat amcam senedi birtürlü ödemeye yanaşmıyordu ve türkiyeyede gelmiyordu. bundan 4 ay önce kaza bela geldi ve halen burada...
fakat amcamın üzerine türkiyede birkaç gayrimenkul var ama resmi olarak onun üzerine değil, sadece gayrimenkullerde onun hissesinin olduğunu ispat edecek protokoller var bu protokollerde tapu sahibinin amcamın ve diğer ortaklarla beraber birkaç şahidinde imzası var (noter tasdikli değil)
birde babalarından (dedemden) kalma 500 m2 arsa üzerine kurulu bir gece kondu var, burada babamın 5 üvey kardeşi amcam dahil ve üvey anasının + babamın hissesi var, daha miras paylaşımı yapılmadı...
biz bu icra davasını bir meslektaşınıza verdik... harçlar yatırldı ve işlemlere başlanıldı... fakat amcam,icra takibi dönemi içerisinde kendisine tanınan sürenin bittiği gün dedemden kalan mirasın kendisine düşen payını annesinin üzerine devrederek mal kaçırma diye tabir edilen bu işlemi yapmıştır...bana göre bu icra davasında avukatımız biraz daha çetin ceviz davransaydı ve atik olsaydı amcam mal kaçıramayacaktı... ben burada hatayı avukatımızda buluyorum...
siz değerli hukuk insanlarından isteğim; bu davaya nasıl devam edebiliriz, bu konuda uzmanlaşmış ve tuttuğunu kopartan avukata ihtiyacımız olabilir...saygılar
Re: icra takibi döneminde mal kaçırma
[QUOTE=new land;84432]
...bana göre bu icra davasında avukatımız biraz daha çetin ceviz davransaydı ve atik olsaydı amcam mal kaçıramayacaktı[/QUOTE
Tasarrufun iptali davası açabilirsiniz.İcra takibinden sonra borçlu mallarını kaçırdığı için böyle bir dava açılabilir.Avukatınızı neden elştiriyorsunuz bunu anlamış değilim,meslektaşımız gereken icra takibinde bulunmuştur.Borçlu mal kaçırmışsa bunun vebalini nasıl olur da meslektaşımıza yükleyebilirsiniz.Avukatlar da hukuk kuralları içersinde hareket ederler.Çetin ceviz benzetmesini yerinde bulamıyorum.Ayıca madem borçlunun mal kaçırma ihtimali vardı,siz de ihtiyati haciz talebinde bulunabilirdiniz,bunun için de %15 teminat gerekiyordu.Eminim ki sayın meslektaşımız bu yolu da önermiştir.
Re: İcra takibi döneminde mal kaçırma
ergün bey öncelikle baştanda dediğim gibi eğer bir hata ettiysem affeyleyin ama anlamadığınız bir konu var, borçluya verilen 10 günlük bir süre var ve bu süre bitmeden haciz işlemine başlanılamıyor, avukatmız bu sürenin bittiği gün haciz işlemine başlamış olsaydı, mal kaçırma işlemi olmayacaktı. çünkü malın kaçırıldığı gün verilen sürenin bittiği gündü...
açmış olduğum konudaki amacım avukatımı eleştirmek değil, farklı fikirler ve çözüm yolları aramaktı. sonuçta her avukatın izleyeceği yol bir değildir...eğer bir hatam varsa tekrar özür dilerim..
peki ergün bey yazmda protokollerden bahsettim o protokollerden bir sonuç elde edebilirimiyiz...
Alıntı:
new land rumuzlu üyeden alıntı
türkiyede birkaç gayrimenkul var ama resmi olarak onun üzerine değil, sadece gayrimenkullerde onun hissesinin olduğunu ispat edecek protokoller var
Nezaketiniz için teşekkür ederim.Bahsetmiş olduğunuz protokollerin içeriğini tabii ki değerlendirmek gerekir.Ancak ilk bakışta anlaşılan bu gayrimenkullerle ilgili bir işlem yapılması mümkün görünmüyor.Tasarrufun iptali ile kastettiğim icra takibinden sonra borçlunun bir başkasına temlik etiği taşınmaz temlik işleminin iptali,taşınmazın yeniden borçlunun mal varlığna dönmesi ve alacağınız olduğu için sizin haciz işlemi yapmanızdır.Arsanın kıymeti alacağınızı karşılar mı bilmiyorum ,değerlendirmeyi yapıp tasarrufun iptali davasını meslektaşa müracaatla açabilirsiniz,esen kalın.
Sayın New land
siz alacağınızı alak için 6 sene beklemişsiniz. Avukat 1 gün gecikti diye mi suçlu oluyor. İcra borçluya ödemek için 10 gün süre veriyor. Dosyaya bakar mısınız amcanız malını ne gün devretmiş. !0 gün içersinde tebligat parçası geri dönmüyor zaten. Avukatın bunu bilmesi imkansız. Sonra avukat çetin ceviz değildi o suçlu diyorsunuz. Siz çok mu çetin alacaklısınız? 6 yıl bekleyin, ihityati haciz almayın. Sonra avukatı suçlayın.
1-Borçlunun size zarar verme kastından dolayı yapmış olduğu bu tasarruflarından dolayı iptal davası açabilirsiniz.
2-Borçlu taahütlerinden kurtulmak amacıyla mallarını alacaklının haklarını ihlal etmek amacıyla hileli işlemler yapmışsa ,mallarını gizlemeye veya kaçırmaya teşşebbüs etmişse ihtiyati haciz kararı alabilirsiniz.
3-Mal kaçırmak amacıyla yapılan satışın iptalini isteyebilirsiniz.İlgi alacağınızın tahsili için takibe başvurduğunuzu takipten haberdar olan borçlunun ..... ilgili mallarını elden çıkardığını ,alacağınızın teminatı için %15 teminatla ihtiyati haciz ile olarak alacağınıza kavuşabilirsiniz
Zaten herzaman böyle olur. Dava kaybedilirse avukattan bilinir, dava kazanılırsa müvekkilden.
Sayın Newland
Herhangi bir şey kaçmış değil arkadaşlarımın dediği gibi bir sürü yol var hala
Ancak gerçektende satış daha öncede yapılabilirdi o zaman kimi suçlayacaktınız onu merak ediyorum. Eğer amcanızın mal kaçırmasını öngörüyor olsaydınız zaten ihtiyati haciz isterdiniz.