-
Ödevler hakkında
Sevgili arkadaşlarım.Bizlere bu fırsatı sundugunuz için teşekkür ederim.
Ben tarih öğretmeniyim.Özel bir dersanede çalışıyorum.Elimdeki tarih bilgileri ile ilgili bir site hazırlamak istiyorum. www.odevsitem.com gibi.
Bu adamlar aylık 30 ytl talep edip binlerce ödevi bize sunuyorlar.Bu yasak değil mi ?Telif hakkı doğurmuyor mu?
Yada ne gibi bir durumda telif hakkı doğurmaz.
Saygılarımla..
-
Re: Ödevler hakkında
Bir makaleyi,akademik çalışmayı,kaynağı vs. sahibinden izin ya da icazet almadan ya da kaynağını göstermeden herhangi bir yerde yayınlamak yasaktır ve telif hakkına saygısızlıktır. Buna karşı işlem yapılabilir. Ödev sitelerindeki çalışmalar genellikle ödevi hazırlayanların ,siteye gönderdikleri çalışmalardır,ya da yayınlanmak üzere izin alınmış olabilir. Fakat bu çalışmalar içinde de başka kaynakların kullanılması muhtemeldir. Bu sefer, ödevlerin içerisindeki kaynakların telif hakkı sorunu çıkmaktadır. Ancak bu da,çalışmanın sonunda kaynakların gösterilmesi ile halledilmektedir. Hiçbir şekilde izin alınmamış ya da sonradan görülüp de icazet verilmemişse,tabii ki kaynağın sahibinin gerekli işlemi yapma hakkı mevcuttur.
-
Şu an bu sitelerde yüzbinlerce döküman var.Ayrıca ödev cdleri satanlarda var.Hiç bir hukuki süreçten geçmemiş olmalarını halen anlayamıyorum.Bana çok garip geliyor.
Yazınızdan anladıgım kadarı ile kaynaklar yazının altında gösterildiği takdirde herhangi bir şey olmaz değil mi ?
Hukuka aykırı hiç bir şey yapmak istemiyorum o yüzden siz değerli hocalarımın yardımını bekliyorum teşekkür ederim.
-
Şikayete bağlı olarak işlem yapılması gerekir. Yani kaynağın sahibinin hukuki süreci başlatması gerekir.
Genel olarak kaynağın gösterilmesi hukuka aykırılığı ortadan kaldırır; ancak çalışmanın başka bir yerde yayınlanması sahibi tarafından baştan yasaklanmışsa (örneğin kitapların baş sayfalarında telif hakkına dayanarak başka bir yerde yayınlanmalarının,alıntı yapılmasının yasak olduğu belirtilir.) kendisinden habersiz,izinsiz yayınlanması hukuka aykırılık teşkil edebilir.
-
Peki bir kişi internet ortamında bir bilgiyi bir yerden alıp başka bir yere kopi/paste yaparsa bunun sorumluluğu nedir..Birde internet ortamında herhangi bir bilginin "fsek"e tabi olup olmadığı neyden bilinip nasıl anlaşılacaktır..
-
Diğer neşriyatlarda ne tür bir sorumluluk söz konusuysa,internet ortamında yapılan alıntılarda da aynı sorumluluk söz konusudur. Zira,dikkat ederseniz, bahsettiğiniz copy/paste şeklinde yapılan alıntılarda kaynak gösterme konusunda Hukuki.net olarak duyarlıyız ve çok dikkatliyiz.
Bir kişinin emeğini harcayarak ve yaratıcılığını kullanarak ortaya çıkardığı her eser FSEK'e tabidir. Haklısınız ,bilgilerin yoğun bir şekilde sirkülasyona uğraması ve çok çabuk yayılması nedeniyle internette ilk kaynağın tespit edilmesi çok güç, ama biz yine de kendi aldığımız kaynağa dikkat edip, bunu gösterelim.