İşe iade sonrasi işverenlerin yıldırmaları hakkında ne düşünüyorsunuz ?
Merhaba ,
Yaşadığım ve gördüğüm kadaraıyla kazanılan birçok işe iade davasından sonra işverenler tarafından tekrar işe başlatılan işçilere karşı, intikam alınır gibi tutumlar sergilenmektedir.İşveren ,kendisini dava eden ve hakkını arayan işçiyi bunu yaptığına pişman etmeye çalışmaktadır.Tekrar sözde işbaşı yaptırılan işçiler ya eski görevlerine iade edilmemekte ve bunu yerine bir alt pozisyonda çalıştırılmaya çalışılmakta yada özlük hakları azalatılmaktadır.
Davalar uzun sürede sonuçlandığından işçiler o arada bazen başka bir işe başlamış oluyor bir düzen tutturuyor ancak intikam duygusu içindeki işveren sırf bazı eziyetler yapmak için dava sonuçlandığında işçiyi tekrar işe başlatıyor ve ciddi sıkıntılar yaşanyor.
Konu ile ilgili yorumlarınızı paylaşırsanız sevinirim.
SAygılarımla ,
Re: İşe iade sonrasi işverenlerin yıldırmaları hakkında ne düşünüyorsunuz ?
Re: İşe iade sonrasi işverenlerin yıldırmaları hakkında ne düşünüyorsunuz ?
İşe iade davası sonunda işe başlatılan işçilerin zor durumda bırakıldıkları doğrudur. Aslında bu durum işe iade sistemimizdeki sıkıntıların sadece bir tanesidir. Buı konuda başka sıkıntılar da var. Bu nedenle işe iade sisteminde bazı yasal değişikliklerin gerekli olduğunu düşünüyorum ve ileride bunların gündeme geleceğini de tahmin ediyorum. İşe iade davası kazanıldığında işverene iki seçenek sunuluyor; ya işe başlatacaksın ya da işe bşlatmama tazminatını ödeyeceksin deniliyor. Kanımca bu seçeneklerin davayı kaybedene (işverene) değil, kazanana (işçiye) sunulması gerekir diye düşünüyorum. Davayı kazanan işçi işe başlamak ya da tazminat almak seçeneklerinden birini seçebilmeli. Tazminatı tercih ederse sorun yok, işe başlamayı tercih ederse bunun sonuçlarını tahmin ederek başlamış olacaktır. Zaten büyük ihtimalle de başlamayacaktır. İşe iade davası açan işçiler genellikle işe yeniden başlamak için değil, bu tazminatı ve dört aylık ücreti almak için bu davayı açıyorlar. Selamlar.