Merhabalar,
emekliliğe hak kazanmış kişi çalıştığı işyerinden kıdem tazminatı alabilirmi?
Printable View
Merhabalar,
emekliliğe hak kazanmış kişi çalıştığı işyerinden kıdem tazminatı alabilirmi?
Sayın Sibelati ; Kıdem Tazminatının hangi hallerde ödeneceği yürürlükten kaldırılan ancak ilgili maddesi hala yürürlükte olan 1475 sayılı kanunun 14 ncü maddesinde düzenlenmiştir. İster emekli olduktan sonra bir işyerinde çalışmaya başlasın (en az 1 yıl çalışmış olmak kaydı ile) , ister çalıştığı işyerinde emekliliğini hak kazansın kıdem tazminatına hak kazanır.
emekliliğe ayrılan kişiler kıdem tazminatı alabilirler ancak, emekli iken çalışan kişiler yeni işe başlamalarında işverence SSK'ye sosyal güvenlik destek primi adı altında bir prim (ücret) yatırılmak zorundadır. Bu ücretin yatırıldığına emin iseniz hakkınızı rahatlıkla arayabilirsiniz.
Ama hem bu ücret yatırılmamış ve hem de siz kıdem tazminatı talep ederseniz başınıza biraz bela açılabilir. İşvereniniz bu parayı herhangi bir zorluk çıkarmadan öderse mesele yok ama ödemezse dava açma veya Bölge Çalışma Müdürlüğüne şikayet etmenizi size tavsiye etmem...
emekliyim 2002 yılından bu güne kadar bir işyerinde çalıştım 2006 eylülün de ayrıldım 2007 haziran ayında işverenin yeniden işe çağırmasıyla tekrar aynı işe geri döndüm__ 2002 de işe başladığımda adıma destek pieimi yatırması için işverene ısrarla söylememe rağmen her ay 15 gün çalışıyormuş gibi destek pirimi ödemeye başladı__2007 haziranında yeniden geriye döndüğüm işyeri bu tarihten sonra, destek pirimini yatırmadığını öğrendim,şimdi ise içeride 2 aylık maaş tutarı alacağım var olduğu halde paranı verdim diyerek alacaklı iken beni borçlu çıkarıyor bende işi bu yüzden bırakarak haklarımı talep ettim.tabiki vermediler bana verdim dediği parayı aldığıma dair hiç bir imzam yok __ben ne yapabilirim__saygılarımla
Noterden bir ihtar gönderip,ödenmemiş maaş alacaklarınızın ödenmesini talep ederek ödenmemesi durumunda hukuki yollara başvuracağınızı bildirin.
Ödenmezse iş mahkemesinde dava açmanız gerekecektir.
O işyerind eçalıştığınızı ıspatlayabiliyorsanız(SGk kaydınız varsa) işveren ücretinizi ödediğini ıspatlamak zorunda,çalışan ücretini almadığını ıspatlamak zorunda değildir.
Eğer işyerinde kayıtlı çalışan değilseniz bu durumda SGK ve işverene karşı hizmet tebit davası açarak önce çalışmanızı kayıt altına aldırmalısınız.Bu gerçekleştiğinde kurum işverenden ve sizden ödenmemiş döneme ait SGDP i tahsil edecektir.
bilgilendirdiğiniz için teşekkürler
emekliyim. 6 yıldır aynı şirkette çalısıyrm. destek primim yatıyor . kendi istegmle ayrldıgımda işyernden kıdem tazminatı alablr mym??
Sayın serkantifener,İŞ kanunu md.24 e göre eğer bu maddede belirtlen haklı fesih sebeplerinden birne dayanarak iş aktinizi feshederseniz kıdem tazminatı talebinizi ileri sürebilirsiniz.Ancak eğer iş aktinizi tek taraflı olarak ve siz feshederseniz ihbar tazminatı talebinizi ileri süremezsiniz.Çünkü kendi isteğiyle iş aktini fesheden taraf ihbar tazminatı isteyemez.Eğer işverenininz iş aktinizi fesh ederse 3 yıldan fazla çalıştığınız için 17.md gereğince 8 haftalık ücretiniz kadar ihbar tazminatı talep edebilirsiniz.Dediğim gibi eğer iş aktinizi feshetmeniz kanuni unsurlarla belirtilen haklı sebeplerden birine dayanıyorsa noter den çekeceğiniz haklı sebebe dayanan ihtarname işverene ulaştığı anda aktiniz sona erer ve kıdem tazminatı isteyebilirsiniz.
fakat ben emeklym.. bi daha emekli olma sansm war mı? iş yernden ben nasıl tazminat alarak ayrılabilirm peki yardmcı olursanz ck sewnrm.
Bir daha emekli olma şansınız yok elbette.
İşvereninizin kusurlarından kaynaklı bir sebep yoksa( ücretlerin geç-eksik ödenmesi, uygunsuz çalışma şartları, vb.) kendi isteğinizle ayrıldığınızda kıdem tazminatına hak kazanamazsınız.