İşverenime iş mahkemesinde dava açmak istiyorum
Merhaba
14/09/2002 tarihinde basladıgım x iş yerimden 13/09/2006 tarihinden 1 ay öncesinden noter tastikli işten ayrılma bildirgesi göndererek,evlilik nedeniyle 13/09/2006 işten ayrıldım.Sigortamız asgari ücret üzerinden yapılmıştı.Lakin almış olduğumuz maaş bordro ücretinden fazla olmasına rağmen kıdem tazminatımı bordro üzerinden ödemek istediklerinde kabul etmedim.Çıkışımı da imzalamadım.Bana yargı yollarının açık olduğunu söyleyen şirketimi gerekli merciye dilekçe vermek kaydıyla şikayet ettim.18/09/06 da verdiğim dilekçeme 20/01/07 tarihinde cevap geldi.Bunun üzerine çalışmış olduğum x şirketimi aradım ve bordro üzerinden yapacağınız kıdem tazminatını kabul etmiyorum dedim.25/01/07 tarihinde ben evde yokken X şirketim bana posta havalesi ile çok cüzzi bir rakamda ödeme göndermiş.Eşim evde olduğu için bilmeden teslim almış.Derhal şirketimi arayarak göndermiş olduğunuz meblağdaki ödemenizi kesinlikle kabul etmiyorum.Eşimin teslim almış bulunduğu ödemenizi size geri göndereceğim dedim.Şu an iş mahkemesine başvurabilecek pozisyonda mıyım? ve bana gönderilmiş olan parayı ne yapmalıyım?
Re: İşverenime iş mahkemesinde dava açmak istiyorum
Gönderilen parayı alın ve farkı için dava açın. Ama gerçek ücretinizi kanıtlamak konusunda kendinize güveniyorsanız açmanız gerekir. Ücret konusunda belge yoksa tanıkla da kanıtlayabilirsiniz. Kolay gelsin. Selamlar.
Merhaba Abbas Bey teşekkür ederim cevabınız için.Her ay maaş karşığında personele imza attırılan tahsilat makbuzlarından elimde mevcut değil.Lakin her ay liste halinde gönderilen maaş listesi (kesintilerden sonra),x şirketinde kullanılan paket programının maaş verilen tarihteki masraf dökümü elimde mevcut.Bunlar yeterli olur mu?Dava açtığım takdirde benim gerçek maaş bilgilerime ulaşabilecekleri merci ve belgelerin neler olduğunu iş mahkemesine sunsam yasalar gereği x şirketinde denetim yapıp bahsettiğim belgeleri çıkaramazlar mı? Şimdiden teşekkür ederim
Sayın Hukace ;
Maaş bordronuz asgari ücret üzerinden tanzim edilmiş, aradaki fark ise tarafınıza açıktan ödenmiştir. Eğer her ay bu maaş bordrolarını imzaladıysanız aksini ispatlamanız bir hayli zor. Ancak , İşvereninizin ek olarak size gönderdiği (Kıdem tazminatı adı altında) ödeme dava aşamasında sizin için bir avantaj oluşturabilir. İşverenin de bunu neye istinaden gönderdiğini mahkemede açıklaması gerekir.
Dava açma konusuna gelince ; Belge üzerindeki maaşınızla, fiili aldığınız maaşınızı belgeleyebilirseniz "deneyin" derim. Şahsi düşüncem, burada şahitlerden çok belgeler belirleyici olacaktır. :)
Saygılarımla.
Elinizdeki belgenin (masraf dökümü dediğiniz belgenin) gerçek maaşınızı kanıtlama gücü varmı yok mu bilemem. Çünkü nasıl bir belge olduğunu bilmiyorum. Gerçek maaşınızı gösteriyorsa sorun yoktur. Ama bu konuda belge yoksa, tanıklarla gerçek maaşınızı kanıtlamaya çalışmanız gerekir. Bu konuda tanık dinletmek mümkündür. Bu tanıkların işyerinde aynı dönmede sizinle çalışmış olması daha inandırıcı olur. Ayrıca, işyerinin faaliyet alanına giren meslek odasından da sorulmasını isteyebilirsiniz. Mahkeme odaya sorar. Sorarken, yapılan iş, işçinin tahsili, kalifiye durumu, kıdemi vs. ile birlikte bu durumdaki işçinin olması gereken ücreti sorulur. Kolay gelsin. Selamlar.