-
Kıdem tazminatı
Sayın Harun GÜR,
Merhaba,
Daha önce bu soruyu iletmiştim.Verilen yanıtta daha önce bununla ilgili cevap verildiği,araştırdığım takdirde bulabileceğim yazıldı.Araştırmama rağmen buna benzer soruya yazılmış bir yanıt bulamadım.
Lütfen, mümkünse sorumun cevabını alabilirmiyim.
İşveren haksız olarak iş aktimi feshetti.Açtığım davada işe iade kararı verildi.İşveren işe iademi kabul etmedi.Tazminatımı ödedi.
İş Kanununu incelediğimde ; " İş Akti Feshedilen İşçinin Fesih Bildiriminin geçersizliği halinde KIDEM TAZMİNATI ve FARKI " " Çalışma Süresinden Sayılan haller ( Md.66) İş Kanununun (66/c Md) (Borçlar Kanununun 324. ve 325. Md.) Fesih Bildiriminin "Geçersizliği" Kararlaştırıldığına göre İş Sözleşmesinin Mahkeme süresince yürürlükte (ASKIDA) kaldığı ve " İŞÇİNİN İŞİNDE HER AN İŞ GÖRMEYE HAZIR BULUNMAKLA BERABER ÇALIŞTIRILMAKSIZIN ve ÇIKACAK İŞİ BEKLEYEREKBOŞ GEÇİRDİĞİ" (İş K.md.66/C) BU Süre içinde "İŞVEREN'in İŞ VERMEKLE TEMERRÜDE DÜŞTÜĞÜ" (Bk.324.325.md) kabul edilmek gerekir denmektedir.Bu nedenle fesih bildiriminin (GEÇERSİZLİĞİ) halinde , işçinin "KIDEMİNİN" İŞVEREN TARAFINDAN BAŞLATMA ve BAŞLATMAMA TARİHİNE KADAR ARALIKSIZ SÜRMESİ GEREKMEZ Mİ? Bu durumda işe başlatılmayan işçiye ödenmeyen "KIDEM TAZMİNATININ" veya ödenmişse " FARKININ" ben kıdem tazminatımı aldım. Mahkeme 2003 yılında açıldı.2005 yılında bitti.BU durumda bu iki yıllık KIDEM TAZMİNATIMIN FARKINI alabilirmiyim.
Eğer alabilirsem eski kıdem tazminatından mı yoksa bu iki yıllık süreçte ki belirlenen kıdem tazminatından mı alırım ?
Saygılarımla,
1) Bu nedenle bu dört aylık süreden dolayı kıdem tazminatı farkı doğar ve isteyebilirsiniz.
2) Bu dört aylık sürenin ilave edilmesi ile yeni bir senelik izin hakkı doğuyorsa (işe giriş tarihine göre hesaplanacaktır) bu senelik izin ücretini de isteyebilirsiniz.
3) Bu dört aylık sürede ücretlere zam gelmişse zammın yansımasından dolayı ihbar ve kıdem tazminatı farkı doğuyorsa bunu da isteyebilirsiniz.
4) Bu dört aylık süre ihbar süresini etkiliyorsa ihbar tazminatı farkı isteyebilirsiniz.
5) Yeni fesih tarihi işverenin işe başlatmama tarihi olduğundan (işverene yapılan başvurunun eline tebliğinden itibaren otuzuncu gün) başlaatmama tarihindeki kıdem tazminatı tavanı geçerlidir. Şayet tavanı dolduruyorsanız tavan farkı doğar ve isteyebilirsiniz.
Kolay gelsin, Selamlar.